Door uw steun gerealiseerd!

Het molenfonds werkt aan behoud en restauratie van molens in heel Nederland. Samen met uw donaties is al veel mogelijk gemaakt. Er zijn al vele molens waar het fonds met veel succes een project heeft afgerond. Bekijk direct hoe uw geld is besteed.

Bekijk ook welke molens u nog meer kunt steunen met een bijdrage.

Koutermolen krijgt nieuwe schoren!

ZEELAND
Onderdeel: staart

Groot succes in Hoedekenskerke. De actie voor de nieuwe schoren van de Koutermolen heeft meer dan € 3000 opgeleverd voor de Stichting De Koutermolen. De betrokken vrijwilligers hebben met man en macht gewerkt om de Koutermolen van nieuwe schoren voor de staart te kunnen voorzien. Ook is de verdubbelaar ingezet waarbij het totaal binnengehaalde bedrag op € 6000 komt.

Wind in de (nieuwe) zeilen voor de Oostmolen

ZEELAND
Onderdeel: molenzeilen

De actie voor de Oostmolen in Kloetinge is met succes afgerond en er is veel geld bijeengebracht! Door de inspanningen van de Stichting tot behoud van de molen te Kloetinge is er ruim € 14.000 opgehaald!! Een prachtig resultaat dat de vier prachtige nieuwe zeilen ruim kan dekken. Met deze zeilen kan de molen nog jarenlang naar hartelust draaien. Van harte gefeliciteerd met dit prachtige resultaat!

De Ondermolen kan straks weer malen

ZUID-HOLLAND
Onderdeel: molenkap en wiekenkruis

Aan de Rotte bij Zevenhuizen staat de enige nog werkende molenviergang van Nederland. De bedekking van de kap van molen no. 1 moet worden vervangen. Ook wordt direct de constructie van de molenkap verstevigd. Ook wordt één stalen roede vervangen. Na dit herstel kan de molen weer jarenlang draaien en met zijn drie “collega’s” de Tweemanspolder droog houden.

Molen Nooit Gedacht

De Nooit Gedacht heeft zijn nieuwe fokken!

GELDERLAND
Onderdeel: fundering

De geldwervingsactie om de molen Nooit Gedacht in Warnsveld aan nieuwe fokken te helpen is een groot succes geworden. Op 21 april 2018 werd de actie afgesloten met het symbolisch opzeilen van de molen door wethouder Pennings van de gemeente Zutphen. Dé blikvanger van Warnsveld is weer een volwaardige molen en kan met de nieuwe fokken weer jarenlang op volle kracht malen.

Monumentale waarde De Hoekermolen hersteld

UTRECHT
Onderdeel: wiekenkruis

Langs de Vecht staat de prachtige Hoekermolen. Een van de twee roeden is een nog originele geklonken exemplaar van de firma Pot uit 1895. Juist in deze bijzondere roede vond de molenaar een grote scheur, waarna is besloten de roede te restaureren. Alle oude klinknagels zijn uitgeboord, de roede is gestraald en opnieuw gecoat en alles is weer vastgezet met klinknagels. Een enorm karwei maar wat een mooi resultaat!

De Vlijt heeft zijn gebit terug

DRENTHE
Onderdeel: fundering

Mede dankzij de crowdfundingsactie op Molenfonds.nl is het Stichting Stadskorenmolen De Vlijt gelukt om geld bijeen te krijgen voor een nieuw ‘gebit’ voor deze molen. Het doel was om € 5.000  binnen te halen voor de aanschaf van nieuwe kammen voor het bovenwiel (het gebit). Eind 2017 stond de teller op € 5.150, waarmee het doel ruimschoots is gehaald.

Geesina maalt weer naar hartelust

UTRECHT
Onderdeel: stellinghek en metselwerk

Nadat de Geesina in 2011 de kap en wieken weer terugkreeg tijdens de grote restauratie, is nu de laatste fase van de restauratie aangebroken. Het metselwerk moet worden hersteld en er komt een nieuw stellinghek. De beheerder van de molen, Utrechts Landschap, zorgt er voor dat dit hek gemaakt wordt van duurzaam hout uit de eigen bossen. Zo kan de Geesina weer jarenlang naar hartenlust graan malen!

Molen De Onderneming

Succesvolle crowdfunding wiekenkruis De Onderneming

NOORD-HOLLAND
Onderdeel: wiekenkruis

De crowdfundactie voor een nieuw wiekkruis voor De Onderneming in Hippolytushoef is geslaagd. Rien Eykelenboom, secretaris van de Stichting De Wieringer Molen is dan ook zeer tevreden: “De huis-aan-huis actie voor het wiekenkruis van de molen is zeer succesvol geweest. Met een opbrengst van € 6.616 is het streefbedrag van € 5.000 van de crowdfunding ruimschoots behaald.

Windmotor weer op volle kracht vooruit

FRIESLAND
Onderdeel: vaan- en toren constructie

Vlakbij Burdaard aan de Dokkumer Ee staat de Gerrit Goukesmolen, een Amerikaanse windmotor. Dit is de laatste grote “Record” windmotor met maar liefst acht straalarmen. Het is een lokaal initiatief om deze unieke windmotor uit 1951 te restaureren. Windmotoren markeren de overgang tussen traditionele windmolens en moderne polderbemaling en zijn onlosmakelijk verbonden met het Friese cultuurlandschap.

Nieuwe kap voor De Korenbloem

NOORD-BRABANT
Onderdeel: molenkap

De kap van molen De Korenbloem in het Brabantse Ulvenhout is lek. De Korenbloem is een hele bijzondere molen want deze heeft de grootste belt van Nederland! De dakbedekking moet dus worden vernieuwd. Door het lekken zijn ook diverse onderdelen van de kap er slecht aan toe. Dit onderhoudsproject heeft de kap weer helemaal opgeknapt en waterdicht gemaakt.

De Kat staat er weer prachtig bij

NOORD-HOLLAND
Onderdeel: staartwerk en rietbedekking kap

Poldermolen De Kat in Uitgeest een opvallende verschijning. Verschillende kenmerken verraden dat hij oorspronkelijk niet van hier is. Na de brand van De Kat in 1971 is de molen opnieuw opgebouwd met onderdelen van een oude zaagmolen uit de Alblasserwaard. Nu wordt het riet op de kap vervangen, het staartwerk hersteld en vernieuwd en de veldmuren aangepakt.

Friese poldermolens weer in volle glorie

FRIESLAND
Onderdeel: fundering en wiekenkruis

Stichting De Fryske Mole krijgt een bijdrage voor vier molens: De Olifant in Burdaard, de molen van de Genezareth-Kloosterpolder in Hallum, de Oegekleasterpoldermolen in Hartwerd en de Bullemolen in Lekkum. Deze vier stuk voor stuk prachtige en typisch Friese poldermolens zullen na het onderhoud weer volop draaiend in het Friese landschap te zien zijn.