Geef De Leeuw een nieuwe rieten kap!

Overijssel
Windkorenmolen De Leeuw is een baken aan de oostkant van Deventer, op de grens van Bathmen en Lettele. En - hij houdt het niet droog. De gehele kap is hoognodig aan onderhoud toe. Met name het riet, wat al zo’n zestig jaar meegaat, zal vervangen moeten worden. Al 165 jaar vervult de molen zijn functie. Nog wekelijks draaien de wieken en wordt er graan gemalen dat wordt verkocht. Helpt u ons De Leeuw een nieuwe kap te geven?

Bekijk project

Windkorenmolen De Leeuw stamt uit 1856. Ook daarvoor stonden er al molens op deze plek. De buurtschap Oude Molen dankt er haar naam aan. Toen de laatste molenaar stopte is er een stichting opgericht die de molen heeft overgenomen en gerestaureerd. Sindsdien is Tonnie Moes molenaar op “De Leeuw”. Hij maalt op ambachtelijke wijze het graan en verkoopt dit in de wijde regio aan particulieren en ambachtelijke bakkers.

Om de molen draaiende te houden organiseren de Vrienden van de Molen diverse activiteiten, zoals het korenfestival “Koren op de Molen”, de geraniummarkt tijdens de Open Molendag, de wintermarkt en de oliebollenmarathon in december. Tijdens open dagen en activiteiten in de omgeving worden er pannenkoeken gebakken – uiteraard met eigen meel. Regelmatig komen er georganiseerde fietstochten langs waarbij de vrienden actief zijn op het molenplein.

Mede dankzij deze activiteiten wordt het reguliere onderhoud aan de molen gefinancierd. Voor dit grote onderhoud aan de gehele kap en het wiekenkruis is echter meer nodig..
De Stichting Korenmolen de Leeuw wordt daarbij ondersteund door het Molenfonds en subsidies, maar die inkomsten zijn draagvlak afhankelijk. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd!

 

55.51% ingezameld
€5.551,00 gedoneerd van €10.000,00 doel
97 Donateurs
Campagne is geëindigd

Reacties

52.259256, 6.2873494

Doneeracties

De Leeuw houdt het niet droog!

Windkorenmolen De Leeuw is een baken aan de oostkant van Deventer, op de grens van Bathmen en Lettele en naamgever aan buurtschap Oude Molen. En – hij houdt het niet droog.

De gehele kap en het wiekenkruis is hoognodig aan onderhoud toe. Met name het riet, wat al zo’n zestig jaar meegaat, zal vervangen moeten worden.

Al honderdvijfenzestig jaar vervult de molen zijn oorspronkelijke functie. Nog wekelijks draaien de wieken en wordt er graan gemalen. Het meel wordt verkocht in de molenwinkel.

Helpt u ons De Leeuw een nieuwe kap te geven?