Geef aan De Ceres

Noord-Holland
Tijdens oudjaarsnacht raakte molen Ceres in Bovenkarspel zwaar beschadigd door een ernstige brand. Voor molenvrijwilligers en inwoners van het dorp een harde klap, want Ceres vertolkte een grote rol in de samenleving. Dáárom moet de molen snel terugkeren en worden gerestaureerd. Gun door te geven de Ceres een nieuw leven!

Bekijk project

Ceres staat in brand
Op Oudejaarsavond raakte de historische korenmolen Ceres uit 1848 in Bovenkarspel zwaar beschadigd door een ernstige brand. De brand is vermoedelijk het gevolg van vuurwerk.

De schade aan de molen is enorm. Alleen het geraamte staat nog overeind, maar het achtkant is van bovenaf ingebrand, en de vloeren zijn instabiel geworden.

Belang Ceres
De zwaar beschadigde Ceres is een harde klap voor de vele vrijwilligers van de molen en alle inwoners van Bovenkarspel. Deze eeuwenoude molen was voor hen méér dan een molen. De stoere stellingkorenmolen staat al sinds 1848 in het dorp en lééft bij iedereen, voor iedereen, letterlijk en figuurlijk. Zo leverde Ceres al jarenlang meel aan de nabijgelegen zorgbakkerij De Molenwiek en werden er aspirant-molenaars opgeleid. Ook vormde de molen een geliefde trouwlocatie voor bruidsparen uit de regio. Kortom, Ceres hóórt gewoonweg bij Bovenkarspel. Dáárom moet de molen snel terugkeren en aan een nieuw leven beginnen.

Gelukkig kán de molen worden gerestaureerd. Een groot deel van de kosten wordt gedekt door subsidies. Voor het ontbrekende deel is hulp nodig. Ook ú kunt daarbij helpen door een gift. Elke bijdrage is welkom!

Liever een bedrag overboeken: u kunt ook uw gift overmaken via rekeningnummer NL71INGB0000113590 o.v.v. Ceres

Oproep molenaars Ceres 

 

€13.214,93 gedoneerd
386 Donateurs

Ja, ik wil deze molen steunen!

52.6946735, 5.2527207

Doneeracties

Tijdens oudejaarsnacht raakte molen Ceres in Bovenkarspel zwaar beschadigd door een ernstige vuurwerkbrand. Voor de vele molenvrijwilligers en alle inwoners van Bovenkarspel was het een harde klap, want deze eeuwenoude molen was voor hen méér dan een molen. De stoere stellingkorenmolen is al sinds 1848 de blikvanger van het dorp en lééft bij iedereen, voor iedereen, letterlijk en figuurlijk. Zo leverde Ceres al jarenlang meel aan de nabijgelegen zorgbakkerij De Molenwiek en werden er aspirant-molenaars opgeleid om het ambacht in ere te houden en vele schoolklassen maakten actief kennis met ons Nederlands erfgoed. Ook vormde de molen een geliefde trouwlocatie voor bruidsparen uit de regio. Kortom, Ceres hóórt bij Bovenkarspel. Dáárom moet de molen snel terugkeren in haar oorspronkelijke staat en aan een nieuw leven beginnen.

Gelukkig kán de molen worden gerestaureerd, ondanks de enorme schade. Deze wordt momenteel nog onderzocht. Een groot deel van de kosten wordt gedekt door subsidies en verzekering. Voor het ontbrekende deel is hulp nodig. Ook ú kunt helpen door een gift. Elke bijdrage is welkom. Elke euro gaat direct naar de molen.

Gun door te geven de Ceres een nieuw leven!

Liever een bedrag overboeken of een betaling vanaf een buitenlandse rekening? U kunt ook uw gift overmaken via rekeningnummer NL71INGB0000113590 o.v.v. Ceres.

 

 

18 maart 2020

Roet schrapen gestart

Vrijwilligers zijn in de Ceres-molen aan de slag gegaan om het roet van de verbrande balken af te schrapen. Molenaar Johan Ooijevaar hoopt dat de verbrande molen voor aankomende winter weer in het riet kan staan, en dat er een nooddak is geplaatst. Foto: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch De vrijwilligers zijn nog twee maanden bezig met…

Lees meer
14 januari 2020

Grote crowdfundactie voor Ceres

Gun door te geven de Ceres een nieuw leven! De Hollandsche Molen is samen met stichting De Westfriese Molens een grootschalige crowdfundactie gestart. Doel is om de historische en monumentale korenmolen Ceres, daterend uit 1848, in Bovenkarspel te restaureren. De restauratie is noodzakelijk nadat tijdens de afgelopen jaarwisseling vuurwerk de molen in brand heeft gezet,…

Lees meer
8 januari 2020

Kap van afgebrande Ceres-molen getakeld: “Wat er ook gebeurt, er komt weer een molen”

(Bron: NH Nieuws, 8 januari)BOVENKARSPEL - De kap en de wieken zijn vandaag an de afgebrande Ceres-molen getakeld. Nu moet gekeken worden in hoeverre de molen nog gerestaureerd kan worden, al geloven de molenaars daar heilig in. "Wat er ook gebeurt, hoeveel het ook gaat kosten, er komt gewoon weer een molen." De afgelopen dagen…

Lees meer
2 januari 2020

Dit is er nog over van de historische Ceres-molen in Bovenkarspel…

(Bron: NH Nieuws, 2 januari)De grote brand gisteravond in Bovenkarspel heeft de Ceres-molen grotendeels verwoest. Volgens de molenaar is de brand waarschijnlijk ontstaan door vuurwerk.  Het rijksmonument aan de Broekerhavenweg is zwartgeblakerd. Naast de wieken staat er alleen nog een geraamte van de ooit zo geliefde trouwlocatie van gemeente Stede Broec.  "Je denkt eerst: dat…

Lees meer
2 januari 2020

Molenaar over afgebrande Ceres-molen Bovenkarspel: “Restauratie gaat jaren duren”

(Bron: NH Nieuws, 2 januari) BOVENKARSPEL - "Het ziet er heel erg slecht uit. De restauratie van de molen gaat nog jaren duren", vertelt molenaar Johan Ooijevaar aan NH Nieuws. Op oudejaarsavond ging de historische molen, een boegbeeld voor Bovenkarspel, grotendeels in vlammen op.  Nu de eerste schrik weg is voor molenaar Johan Ooijevaar, is…

Lees meer