Nieuwe beplanking voor De Vlijt

Overijssel
Korenmolen De Vlijt heeft uw hulp nodig! De onderste helft van deze molen is bekleed met geteerde houten planken. Deze zijn aan dringend vernieuwing toe. De molenstichting is al een heel eind op weg om de benodigde € 84.000 binnen te halen, alleen voor de laatste loodjes is uw gift onmisbaar!

Bekijk project

Wat is er aan de hand?

De onderste helft van molen De Vlijt in het Overijsselse Marle is bekleed met geteerde houten planken. Veel van deze planken zijn aangetast door rot en houtworm. Om wind en water buiten te houden is vernieuwing en restauratie dringend nodig. De financiering van dit project dat € 84.000 kost is al een heel eind op dreef. Voor de laatste loodjes heeft de Stichting De Wijhese Molen nog uw hulp nodig!

Liever een bedrag overboeken: u kunt ook uw gift overmaken via rekeningnummer NL71INGB0000113590 t.n.v. De Hollandsche Molen o.v.v. De Vlijt – Marle.

Help ook mee!

Naast een grote bijdrage uit het Molenfonds geeft ook het Prins Bernhard Cultuurfonds een flink bedrag voor het herstel aan deze molen. Dit fonds heeft verder toegezegd elke opgehaalde euro bij deze actie te verdubbelen! Haalt de molenstichting € 3.500 op dan verdubbelt het Cultuurfonds dit tot € 7.000! Uw bijdrage kan dus het verschil maken voor deze prachtige molen langs de IJssel.

Opvallende historische details

De houten bekleding van het zogenaamde onderachtkant van de molen is al erg oud: wie goed kijkt ziet veel bijzonderheden in de beplanking van de molen. Te zien is dat er al vele malen eerder onderhoud is gepleegd: kleine stukjes blik zijn tegen de romp aan gespijkerd om lekkages tegen te gaan. Ook is er een klein kattenluikje aanwezig! Tijdens de restauratie zal veel aandacht worden besteed aan het behoud van deze bijzonderheden.

De houten beplanking van de molen. Op de foto rechts is het kattenluikje te zien.

 

Binnen en buiten, in de Marlese molen.

Friese roots?

Korenmolen De Vlijt staat erg markant langs de IJsseloever iets bezuiden Zwolle. De molen stond echter oorspronkelijk in Leeuwarden en werd in 1887 daar afgebroken. Per schip werd de molen over de Zuiderzee en door de IJsselmonding naar Marle vervoerd. Sindsdien torent de molen uit boven de uiterwaarden van de IJssel. Daar heeft de molen nog ruim tachtig jaar dienst gedaan als korenmolen.  In 1990 werd De Vlijt eigendom van de Stichting de Wijhese Molen, die ervoor zorgt dat de molen in goede staat blijft en dat vrijwillige molenaars met de molen draaien.

De Harlinger Trekvaart in Leeuwarden, c. 1875. Geheel rechts oliemolen “De Jonge” die naar Marle werd verplaatst. (foto collectie De Hollandsche Molen)

http://wijhesemolen.nl/devlijt/

100.86% ingezameld
€3.530,00 gedoneerd van €3.500,00 doel
26 Donateurs
92 dagen resterend

Ja, ik wil deze molen steunen!

52.4074957, 6.1278055

Doneeracties

Rond de kerstdagen zal de officiële aftrap zijn voor diverse acties om de komende restauratie onder de aandacht te brengen. Acties die tot aan de zomer van 2020 zullen doorgaan. Hier zullen de aankondigingen van evenementen verschijnen. Uw gift is nodig en dat stelt men zeer op prijs!

12 september 2020

Succesvolle kunstmarkt bij De Vlijt

Op zaterdag 12 september jl. kon de geplande kunstmarkt doorgaan! De markt stond eerder gepland voor eind mei, maar werd uitgesteld vanwege corona. De markt werd een groot succes. Maar liefst 180 bezoekers kwamen verspreid over de dag langs de molen en alle kramen. Zoveel bezoekers trok de molen nog nooit op een dag. In…

Lees meer
28 juli 2020

Kunstmarkt bij De Vlijt: 12 september

Er is een nieuwe datum voor de kunstmarkt: zaterdag 12 september a.s.De kunstmarkt valt samen met de Overijsselse Molendag en Monumentendag. Daar gaan we een mooie dag van maken! Op de dag worden schilderwerken verkocht van diverse kunstenaars. De opbrengst komt ten goede aan de crowdfundactie. Rond Pasen zijn er chocolade molentjes verkocht. Dat was…

Lees meer
13 januari 2020

Succesvolle activiteiten bij De Vlijt

Molen De Vlijt in Marle is een crowdfundcampagne gestart voor nieuwe beplanking. De molen organiseert tal van activiteiten, waaronder een succesvolle speculaasactie, en allerlei spelletjes op de nieuwjaarsreceptie/borrel met alle (oud-) bewoners van Marle, die voor het eerst op de molen plaatsvond. De bijeenkomst werd enorm druk bezocht door jong en oud. Zaterdag 4 april…

Lees meer
19 december 2019

Speculaas-actie van start op 28 december!

Banketbakkerij Kamphorst heeft speciale molenspeculaas gebakken voor De Vlijt. U bent van harte welkom op de molen op zaterdag 28 december van 12 tot 16 uur. De crowdfundingsactie voor De Vlijt zal dan officieel ingeluid worden. De speculaas wordt verkocht en er wordt ook warme chocolademelk bij geschonken. Tot dan aan de Marledijk 17!Geen tijd…

Lees meer