Nieuwe roeden voor de Laurentia

Noord-Brabant
De prachtig gelegen molen tussen Bakel en Milheeze, de Laurentia, is nodig toe aan groot onderhoud. Het laswerk van de stalen roeden, de beide spruiten en schoren zijn in slechte conditie. De roeden met hekwerk, schoren en spruiten worden vernieuwd zodat de Laurentia weer veilig kan draaien voor u. Helpt u mee?

Bekijk project

Doel
De zo prachtig gelegen molen tussen Bakel en Milheeze, de Laurentia, is toe aan een grondig groot onderhoud. Eind 2019 is de kwaliteit van het laswerk van de stalen roeden onderzocht en dat bleek in zeer slechte staat te zijn, net als de beide spruiten en schoren.
Doel is om de molen zo goed mogelijk terug te brengen in zijn oude staat. De roeden met hekwerk, schoren en spruiten worden vernieuwd en er wordt een kleuren onderzoek van diverse onderdelen opgesteld.
Wij streven naar een bescheiden bedrag van €2.750,-. Helpt u mee?

Groot onderhoud en geschiedenis
De Laurentia, een rijksmonument, is toe aan een grondig groot onderhoud. De molen is gebouwd in 1891 als opvolger van de door brand verwoeste grondzeiler uit 1859. Het is een poldermolen, afkomstig uit Bleskensgraaf in Zuid-Holland. Hij is herbouwd als korenmolen. Hij kreeg drie koppels maalstenen en er was een installatie voor het persen van olie uit lijn- en koolzaad.
In 1938 is het olieslagwerk verwijderd en zijn Van Bussel stroomlijnneuzen aangebracht. Na een restauratie in 1965 was nog één maalkoppel op de steenzolder over, ook zijn toen de Van Busselneuzen verwijderd. In 1993 zijn de Potroeden vervangen door (helaas) gelaste roeden.

Doel is om de molen zo goed mogelijk terug te brengen in zijn oude staat. Zo is in 2017 de kruibok weer in de oude glorie herrezen. Vandaar dat we gekozen hebben voor geklonken roeden, in navolging van de vroegere zogenaamde Potroeden. Ook de lange spruit is gemaakt van een oude Potroede. Deze is flink door roest aangetast en wordt eveneens gerestaureerd.

Het is zeer bijzonder dat de molen al vanaf 1870, ononderbroken in handen is geweest van familie Verheijen. In deze familiegeschiedenis vind je veel molenaars, en vermaarde molenbouwers. Mares Verheyen is nog steeds een van de molenaars op de Laurentia.
Sinds 2010 ontfermt de molenstichting zich over het onderhoud van de molens in Gemert-Bakel.

Financiële steun
Vereniging De Hollandsche Molen en andere partijen steunen het onderhoud met een subsidie. Ook de Molenstichting draagt bij, maar een aanvulling is zeer wenselijk. Daarvoor hebben wij uw hulp nodig.
Het bedrag gaat 100% naar de Molenstichting Gemert-Bakel. Het is de moeite waard hieraan deel te nemen. Wij streven naar een bescheiden bedrag van €2000,-. Helpt u mee?

U kunt ook een gift overmaken via rekeningnummer NL71INGB0000113590 t.n.v. De Hollandsche Molen o.v.v. Laurentia.

100.00% ingezameld
€2.750,00 gedoneerd van €2.750,00 doel
41 Donateurs
Campagne is geëindigd
51.501867, 5.7649465

Doneeracties

De prachtig gelegen molen tussen Bakel en Milheeze, de Laurentia, is toe aan een grondig groot onderhoud. Eind 2019 is de kwaliteit van het laswerk van de stalen roeden onderzocht en dat bleek in zeer slechte staat te zijn net als de beide spruiten en schoren.
Het doel is om de molen zo goed mogelijk terug te brengen in zijn oude staat. Hiertoe zullen de roeden met hekwerk, schoren en spruiten worden vernieuwd en zal een kleuren onderzoek van diverse onderdelen worden opgesteld.
Wij streven naar een bescheiden bedrag van €2.750,-. Helpt u mee?