Draag een steentje bij aan een nieuwe keermuur

Utrecht
Aan de rivier het Gein bij Abcoude staat de Oostzijdse Molen. Door jarenlange onttrekking van het water in de polder is het waterpeil fors gedaald. Met grote gevolgen voor de molen. En met name voor de keermuur, die in slechte staat verkeert. Zonder keermuur zou het molenerf in het water zakken. Draagt u ook een steentje bij aan een nieuwe keermuur? Uw gift is van harte welkom!

Bekijk project

Aan de rivier het Gein bij Abcoude staat de Oostzijdse Molen. Deze poldermolen uit 1874 functioneerde tot 1950, toen het gemaal het werk van de molen overnam. De molen wordt ook wel de Mondriaanmolen genoemd, omdat Piet Mondriaan de molen 20 keer heeft geschilderd. 

Door jarenlange onttrekking van het water in de polder is het waterpeil fors gedaald. Met grote gevolgen voor de molen. En met name voor de keermuur, die in slechte staat verkeert. De keermuur is een gemetselde stenen afscheiding tussen de molen en de polder. Deze is verzakt, vertoont scheuren en zal zonder ingrijpen instorten. De keermuur is in principe een soort beschoeiing: hij houdt de grond op zijn plek, waardoor de watergangen breed en diep blijven.

Zonder keermuur zou het molenerf in het water zakken. Het lage waterpeil heeft ervoor gezorgd dat de houten fundering is verdwenen. De oplossing is het afbreken van de muur, het aanbrengen van een nieuwe fundering en het opnieuw opmetselen van de muur. De kosten van een nieuwe keermuur bedragen € 62.000.

19.75% ingezameld
€987,50 gedoneerd van €5.000,00 doel
19 Donateurs
3 dagen resterend

Reacties

Ja, ik wil deze molen steunen!

52.2757008, 4.9946766

Doneeracties

Draagt u ook een steentje bij aan een nieuwe keermuur? Uw gift is van harte welkom!