Help in één klap twee Schiedamse molens

Zuid-Holland
De Schiedamse molens zijn de hoogste molens ter wereld. Zowel Schiedammers als bezoekers van de stad genieten van de imposante verschijning van deze stenen reuzen. Bij de molens De Palmboom en De Vrijheid is er echter een probleem: de wieken van beide molens moeten worden vervangen. Daarvoor hebben we jouw hulp nodig!

Bekijk project


Help in één klap twee Schiedamse molens

De Schiedamse molens zijn de hoogste molens ter wereld. Zowel Schiedammers als bezoekers van de stad genieten van de imposante verschijning van deze stenen reuzen. Bij de molens De Palmboom en De Vrijheid is er echter een probleem: de wieken van beide molens moeten worden vervangen. Daarvoor hebben we jouw hulp nodig!

     

Wieken voor De Vrijheid!
Wie bij molen De Vrijheid uit 1785 binnenstapt, maakt een reis door de tijd. Je beklimt er eeuwenoude trappen met uitgesleten treden van de klompen van de molenaarsknecht en de zeven andere leden van de vaste werkploeg. Elke dag (en soms ’s nachts) werd er gemalen voor de jeneverindustrie.

Naast de historische maalinrichting vind je op De Vrijheid ook moderne toevoegingen zoals mengketels, een stofzuiginstallatie en zelfs een vorkheftruck. Er wordt namelijk nog steeds gemalen voor branders maar ook bakkers, horeca en meer. En naast gangbaar ook biologisch graan want de molen is SKAL-gecertificeerd. Niet voor niks stond molen De Vrijheid aan de bakermat van het nationale Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde (AKG) en is het één van de weinige plekken in Nederland waar het vak van korenmolenaar wordt doorgegeven aan nieuwe generaties.

Dit icoon onder de Schiedamse molens moet zo snel mogelijk nieuwe roeden krijgen zodat hij weer vrijuit op de wind kan malen. Stichting De Schiedamse Molens schiet daarom een deel van de kosten voor maar heeft je hulp nodig om de begroting dekkend te krijgen!

    

Laat De Palmboom weer draaien!
Molen De Palmboom uit 1781 heeft al veel meegemaakt in zijn lange leven. Na een fatale brand in 1901 leek de overgebleven stomp gedoemd tot opslagplek van goederen. In 1993 herrees hij echter uit zijn as en werd hij als ‘De Nieuwe Palmboom’ ingericht als werkend korenmolenmuseum. Ook toen schoten veel Schiedammers te hulp bij de financiering van dit project. In de daaropvolgende decennia hebben meer dan honderdduizend mensen uit binnen- en buitenland deze molen bezocht.

Sinds de museumfunctie in 2018 is verhuisd naar een andere Schiedamse molen biedt De Palmboom onderdak aan kleine ambachtelijke bedrijven en is de begane grond te huur voor bijeenkomsten. Het molenaarsdeel is in gebruik door een 17-jarige leerlingmolenaar om voldoende draaiuren te maken voor het landelijk molenaarsexamen.

Kortom: Heb je goede herinneringen aan De Palmboom als museummolen? Zie je graag àlle Schiedamse molens samen draaien? Of wil je jonge molenaars een draaiplek bieden voor hun opleiding? Help dan mee om nieuwe roeden mogelijk te maken!

Help mee om dit reusachtige erfgoed draaiend te houden. Dan kunnen ze er weer decennia tegenaan!

 

101.35% ingezameld
€10.135,00 gedoneerd van €10.000,00 doel
205 Donateurs
Campagne is geëindigd

Reacties

51.919748875901, 4.3948367398812

Doneeracties

Wat kan je doen?
Het totale project voor beide molens inclusief plaatsing van nieuwe roeden met hekwerk kost €178.000,-. Stichting De Schiedamse Molens heeft al een groot deel van het benodigde bedrag bij elkaar kunnen brengen door subsidies van de Provincie Zuid-Holland, eigen middelen en o.a. het Molenfonds, het De Groot Fonds, Fonds Schiedam Vlaardingen. Er ontbreekt nog €10.000,-. We hopen dit gat met crowdfunding te kunnen dichten.

€ 10,-
Je ontvangt als aandenken een mooi molenboekje op A5-formaat en drie ansichtkaarten van de Schiedamse molens.

€ 25,-
Je ontvangt een mooi molenboekje op A5-formaat en een hekwig van De Vrijheid (of één van de andere Schiedamse molens). Zo lang de voorraad strekt!

€ 100,-
Je ontvangt een mooi molenboekje op A5-formaat en een hekwig van De Vrijheid (of één van de andere Schiedamse molens). Zo lang de voorraad strekt! Daarnaast 1,5 uur gratis gebruik van de begane grond van molen De Palmboom.

€ 250,-
Vermelding van bedrijfsnaam op een sponsorbord in de molens en 1 dagdeel gratis gebruik van de begane grond van molen De Palmboom.

€ 500,- of meer
Vermelding van bedrijfsnaam op een sponsorbord in de molens èn een uitnodiging voor een feestelijke borrel na plaatsing van de nieuwe roeden met een rondleiding door één of beide molens.

Let op! Stichting De Schiedamse Molens kan pas na afloop van de crowdfundactie contact zoeken met alle donateurs die hun contactgegevens hebben ingevuld op de donatiepagina. Alle tegenprestaties worden in Schiedam uitgereikt.