Restauratie De Grote Molen

Project onderhoud en restauratie Molenfonds - De Groote Molen in Schellinkhout

Poldermolen De Grote Molen
Schellinkhout, Noord-Holland

De Grote Molen in Schellinkhout (vlakbij Hoorn) is een achtkante binnenkruier. Dit typisch Noord-Hollandse molentype werd vooral als poldermolen ingezet. De Grote Molen van de polder Schellinkhout werd tussen 1603 en 1638 gebouwd ter ondersteuning van een toen al bestaande (kleinere) molen.
Door de stijging van de waterspiegel van de Zuiderzee bleek deze zgn. Kleine Molen niet over voldoende capaciteit te beschikken en werd De Grote Molen in gebruik genomen. Ze maalden beide uit op de Zuiderzee. Beide molens zijn met een scheprad in bedrijf geweest tot 1861/1862, waarna de schepraderen werden vervangen door vijzels. Door de plaatsing (1900) en uitbreiding (1914) van een gemaal met motoraandrijving raakten beide molens uiteindelijk in 1915 buiten bedrijf. De Kleine Molen werd voor afbraak verkocht, De Grote Molen bleef als woning dienen. In 1958 kwam de vervallen molen in handen van de gemeente Schellinkhout, die de molen op haar beurt in 1979 overdroeg aan de Stichting De Westfriese Molens. In 1979/1980 werd de molen gerestaureerd en maalvaardig opgeleverd.  

De voorgenomen werkzaamheden betreffen vervanging van het rietdek op de kap en het vernieuwen van de achterbalk en achterkeuvelens. Ook de oude vijzel wordt vervangen. Verder wordt het metselwerk van de achterwaterloop en de veldmuren opgeknapt. Ook zal er rondom schilderwerk plaatsvinden. Bijzonder is ook dat de oude blokgoten worden teruggebracht, deze waren vroeger aanwezig bij molens in het kustgebied van de Zuiderzee om drinkwater op te vangen. Het voorgenomen schilderwerk is niet in de SIM meegenomen maar juist in de huidige aanvraag, vanwege het voor de andere werkzaamheden noodzakelijke steigerwerk.

Ja, ik wil de molens steunen!

5 september 2019

Restauratie Grote Molen afgerond

In Schellinkhout is de Grote Molen geopend. Onder het toeziend oog van Nicole Bakker, directeur van De Hollandsche Molen en Bart Slooten, voorzitter van Stichting de Westfriese Molens lichtte molenaar Jan Beers de vang. De opening van de Grote Molen is de eerste van de elf grote restauraties die het Molenfonds mogelijk maakt in 2018-2019.…

Lees meer
5 april 2019

Restauratie Grote Molen vordert

De Grote Molen in Schellinkhout De restauratie van de Grote Molen in Schellinkhout verloopt voorspoedig. Het Molenfonds heeft in 2018 een substantiële bijdrage gedaan voor de restauratie van de Grote Molen. Inmiddels zijn de werkzaamheden goed op weg en staat er een grote steiger om de molen. De achterbalk wordt vervangen, en aansluitend wordt het…

Lees meer