Het Molenfonds voert bij diverse molens restauraties en groot onderhoud uit.
Bekijk per provincie aan welke molens momenteel of binnenkort gewerkt wordt.

FRIESLAND

Arkens

Friesland, Franeker

Het bijzondere wieksysteem van de spinnenkop Arkens in Franeker wordt opgeknapt. De beroemde "vlinderwieken" zijn rond 1900 is aangebracht door de Franeker molenmaker J.H. Westra. Het originele systeem is echter in de jaren zeventig ingrijpend aangepast en weggerestaureerd. Mede door de bijdrage van het Molenfonds wordt Arkens opnieuw getuigd met op één roede oudhollands met zelfzwichting en op één roede vlinderwiek met zelfzwichting, zoals Westra het destijds bedacht.

€ 52.500

De Vrouwbuurstermolen

Friesland, Vrouwenparochie

Deze Bildtse dorpskorenmolen is de laatste die is overgebleven in de regio. Al in 1832 wordt er melding gemaakt van de molen, maar hij is waarschijnlijk ouder. Het Molenfonds doet een toekenning voor het herstel van het spoorwiel: dat is er erg slecht aan toe. De iepenhouten velgen zullen worden vernieuwd en er komen nieuwe kammen. Zo kunnen de molenaars weer hun beroemde pannenkoekenmeel malen.

€ 18.369

GRONINGEN

Westerse Molen

Groningen, Nieuw-Scheemda

Langs het Buiten Nieuwediep, in het Groninger Oldambt, bemaalt de Westerse molen met zijn twee vijzels al sinds 1862 de Westersche Molenpolder. Tot 1967 heeft de molen samen met een stoom- en later dieselgemaal voor droge voeten in de omgeving gezorgd. Tegenwoordig wordt de molen nog ingezet als noodgemaal. Om te kunnen blijven malen moet de kap worden afgenomen voor ingrijpend herstel.

€ 20.000

De Ster

Groningen, Winsum

Koren- en pelmolen De Ster torent sinds de 19e eeuw uit boven het Groningse Winsum. Na deze ruime anderhalve eeuw is de molen toe aan een restauratie. De buitenroede wordt vervangen en de zelfzwichting op de wieken wordt opnieuw afgesteld. Ook worden de molenstenen opgeknapt en zal de dakbedekking op de kap worden gerepareerd. Zo kan de molen er weer voor jaren tegenaan!

€ 10.000

Noordermolen

Groningen, Noorddijk

Als derde molen op deze plaats werd de Noordermolen in 1888 door een Oost-Friese molenmaker gebouwd om de Noorderpolder te bemalen. Doordat het peil in de polder ernstig is verlaagd kan de molen nu niet meer malen. Het plan is om de molen aan te sluiten op een andere polder en om de gaandewerken op te knappen. Zo kan de Noordermolen weer een bijdrage leveren aan het lokale waterbeheer!

€ 29.500

Koningslaagte

Groningen, Zuidwolde

In een laag gelegen stuk land even benoorden Groningen werd volgens overlevering een Noormannenkoning vermoord. Op deze plek staat nu de poldermolen Koningslaagte, die dateert van 1878. Door verzakkingen in de bodem is de molen scheef komen te staan. Deze restauratie zet de molen weer recht, het kruiwerk zal worden hersteld en de gaandewerken zullen worden behandeld tegen insecten.

€ 19.000

OVERIJSSEL

De Vlijt

Overijssel, Marle

Markant staat molen De Vlijt langs de IJsseloever iets bezuiden Zwolle. De Vlijt stond eerst in Leeuwarden en werd in 1887 afgebroken en per schip over de Zuiderzee richting de IJssel vervoerd. Nu is de houten bekleding van het onderachtkant aan vernieuwing toe. Slechte delen in dit monumentale potdekselwerk zullen zorgvuldig worden ontmanteld, gedocumenteerd en gerestaureerd. Zo blijft de molen weer wind en waterdicht!

€ 52.500

GELDERLAND

Voorste Molen

Gelderland, Hellouw

De Voorste Molen van Hellouw kent een bewogen geschiedenis. De molen werd gebouwd in 1803 en is de vierde op deze plek. Voorgangers werden door brand en door kruiend ijs verwoest. Bijzonder aan de huidige molen is dat de originele geklonken roede van fabricaat Pot nog aanwezig is. Tijdens de voorgenomen restauratie zal deze opgeknapt worden en samen met een nieuw te maken geklonken roe worden gestoken.

€ 29.500

Watermolen Quadenoord

Gelderland, Renkum

Deze vervallen watermolen aan de Renkumsebeek werd oorspronkelijk rond 1700 gebouwd als papiermolen met zes hamers. Later deed de molen ook dienst als korenmolen. Na getroffen te zijn door brand in 1874 werd de molen weer herbouwd. Tegenwoordig is er eigenlijk alleen een ruïne over. Het landgoed Quadenoord wil de molen herstellen zodat het rad weer kan draaien in de Renkumsebeek.

€ 10.000

Düffels Möll

Gelderland, Stokkum

Düffels Möll in Stokkum werd gebouwd in de 19e eeuw, maar heeft er vanaf 1922 lang onttakeld bijgestaan. In deze tijd kreeg de zwartgeteerde romp de bijnaam “het pepperbuske”. In 1988 is de molen weer van kap en wieken voorzien, en de kap is nu aan herstel toe. Tijdens deze werkzaamheden zal de vorm veranderd worden waardoor de eigenlijk iets te grote kap beter bij de molen past.

€ 10.000

UTRECHT

Binnenmolen

Utrecht, Rhenen

De Binnenmolen staat al meer dan honderd jaar op de oude stadswal van Rhenen. Nu heeft de molen een nieuwe stelling nodig. Deze houten omloop rondom de molen is er nu slecht aan toe. De nieuwe stelling wordt gemaakt van duurzaam naaldhout uit de gebieden van Utrechts Landschap. Als de nieuwe stelling gereed is, kan de molenaar weer veilig de molen bedienen en kan ook bezoek weer volop genieten van de molen en het uitzicht over Rhenen.

€ 20.215

Middelste Molen

Utrecht, Cabauw

Bij deze 18e eeuwse wipmolen is door de eigenaar, Utrechts Landschap, ernstige onderloopsheid geconstateerd. Dit wil zeggen dat door uitspoeling van de grond waar de molen op staat de fundering instabiel is geworden. Mede door deze bijdrage van het Molenfonds kan de fundering weer gestabiliseerd worden zodat de molen niet verder kan verzakken.

€ 52.500

NOORD-HOLLAND

Strijkmolen K

Noord-Holland, Rustenburg

Een strijkmolen is een boezemmolen, die gebruikt werd om water van het ene naar het andere afwateringssysteem te pompen. Strijkmolen K is gebouwd in 1627 en deed samen met 13 andere strijkmolens dienst tot 1941. De restauratie van Strijkmolen K past in een breder initiatief om de drie overgebleven molens van Rustenburg weer maalvaardig te maken. De waterlopen worden weer vrijgemaakt en opgeknapt en het binnenwerk wordt teruggeplaatst.

€ 168.000

Poldermolen D

Noord-Holland, Stompetoren

De vijzel van Poldermolen D, deel van het imposante molencomplex van de Schermer, staat al sinds 1635 op zijn huidige plek aan de Noordervaart vlakbij Stompetoren. De molen is echter niet maalvaardig: de vijzel is ernstig aangetast door schimmels. Mede door de bijdrage van het Molenfonds zal de houten vijzel worden vervangen door een nieuwe vijzel, gerealiseerd in duurzaam hout. Zo kan Poldermolen D weer als vanouds de sectie D van de Schermerpolder bemalen.

€ 15.000

De Hoop

Noord-Holland, Den Oever

Als enige molen van mergelsteen is dit misschien wel de meest Limburgse molen die er is. De van oorsprong 19e eeuwse molen verbrandde in 1924 en werd daarna weer opgebouwd. Dit gebeurde door een Luikse molenmaker die alle tandwielen in gietijzer uitvoerde. Het Molenfonds doet nu een bijdrage voor het vernieuwen en restaureren van het wiekenkruis. In dit project zit ook een onderzoek naar de zeer oude roed van de molen.

€ 16.386

D'Admiraal

Noord-Holland, Amsterdam-Buiksloot

Ruim vijftig jaar geleden werd Krijtmolen d’Admiraal voor het laatst in een nieuwe jas gestoken. Het riet op de romp en kap werd aangebracht bij de grote restauratie in de jaren zestig en is nu dringend aan vervanging toe. Het Molenfonds doet een aanvullende bijdrage bovenop een subsidie van de provincie Noord-Holland zodat de enige krijt- en trasmolen van Nederland weer van nieuw riet voorzien kan worden.

€ 9.400

ZUID-HOLLAND

Poldersche Molen

Zuid-Holland, Maasdam

Vlakbij het plaatsje Maasdam ligt de oudst bedijkte polder van de Hoeksche Waard: de Sint Anthonypolder. Al in 1514 is er melding van een molen, maar de huidige Poldersche Molen dateert van 1749. De molen wacht nu een grote restauratie. Mede door de bijdrage van het Molenfonds zal het scheprad en het gangwerk onder handen worden genomen. Ook worden vloeren, muren en de waterloop gerepareerd.

€ 29.500

d'Heesterboom

Zuid-Holland, Leiden

De markant aan de Oude Rijn staande houtzaagmolen d'Heesterboom uit 1804 is één van de weinige nog complete houtzaagmolens in Nederland. Het riet dat op een groot gedeelte van het molenlijf zit is dringend aan vervanging toe. Dat vervangen is een flinke klus die ruim € 200.000 kost. Mede dankzij het Molenfonds kan dit nodige herstelwerk gerealiseerd worden.

€ 26.500

Kagermolen

Zuid-Holland, De Kaag

Op het Kaag-eiland middenin de Kagerplassen staat deze 17e eeuwse wipmolen. Van origine werd dit type molen gebouwd op slappere grond, omdat het de lichtste molens zijn. Na drie eeuwen van trouwe dienst in de bemaling van de Kagerpolder helpt de molen nu het elektrische gemaal. Nu moet de beplanking van de ondertoren vernieuwd worden. Deze toekenning uit het Molenfonds maakt dat mede mogelijk.

€ 29.354

De Rooie Wip

Zuid-Holland, Hazerswoude

De 17e eeuwse Rooie Wip dankt haar naam en kleur aan de Roomse gezindte van het vroegere polderbestuur, alhoewel er ook geruchten gaan dat de naam voortkomt uit een vurige molenliefde van weleer. Bij deze bijzondere wipmolen is echter werk aan de winkel. Onder andere zijn de staart en trap in slechte staat. Door een bijdrage uit het Molenfonds kan dit worden aangepakt.

€ 47.025

Boterhuismolen

Zuid-Holland, Warmond

Langs de Zijl, in het Kagerplassengebied, staat de Boterhuismolen. Deze ronde stenen molen bemaalt sinds halverwege de 18e eeuw de Boterhuispolder. Momenteel is de windpeluw, de zware balk die de bovenas en het wiekenkruis draagt, aan vervanging toe. Als deze balk vernieuwd is kan de molen weer veilig draaien en zal de molen weer in volle glorie vanaf het water en vanaf het land te bewonderen zijn.

€ 15.000

De Kersenboom

Zuid-Holland, Ridderkerk-Rijsoord

Je zou het niet zeggen, maar molen De Kersenboom staat pas sinds 1991 op de huidige plek. Oorspronkelijk is de molen in 1822 even verderop gebouwd, en is in z’n geheel verplaatst. Na onderzoek is gebleken dat het metselwerk van de molen aan dringend herstel nodig is om lekkages te verhelpen. Door deze toekenning uit het Molenfonds blijft de binnenkant van de molen in de toekomst mooi droog.

€ 40.744

ZEELAND

De Hoop

Zeeland, Wolphaartsdijk

Molen de Hoop in Wolphaartsdijk is een bijzondere molen. Naast dat deze als één van de weinige Zeeuwse molens nog beroepsmatig meelproducten produceert, is de molen ook talloze keren verbouwd en ook een paar keer verhoogd. Dat is goed te zien in de bijzondere vorm van de romp. Nu is het wiekenkruis aan vernieuwing toe. Als dat gebeurd is kan de molen weer meel malen!

€ 52.500

Molen van Nieuwvliet

Zeeland, Nieuwvliet

Als één van de weinige poldermolens in Brabant is de watermolen van de Vervoornepolder uit 1700 echt een pareltje in het Land van Heusden en Altena. Verzakkingen bedreigen echter de molen en ingrijpen is nodig om de fundering te herstellen. Verder omvat het huidige plan nog het vervangen van één (slechte) roed en herstelwerkzaamheden aan de kap.

€ 29.500

NOORD-BRABANT

Zandwijkse Molen

Noord-Brabant, Sleeuwijk/Uppel

Al sinds 1699 staat de Zandwijkse Molen met zijn “tweelingbroer” de Uitwijkse Molen in het Land van Heusden en Altena. Tot in de jaren zestig hadden de twee molens nog een actieve bemalingsfunctie. Het riet op de ondertoren van deze wipmolen is aan vervanging toe. Als dit vernieuwd wordt is de molen weer goed wind- en waterdicht en is deze molen met authentiek interieur weer zeker een bezoek waard.

€ 25.368

Laurentia

Noord-Brabant, Milheeze

In de jaren zestig is de Laurentia ingrijpend gerestaureerd. De molen was toen erg vervallen, maar het sobere voorkomen van de molen is toen erg verfraaid. Als deel van een groter plan om de molen terug te brengen naar hoe deze er in de werkzame tijd uit heeft gezien worden beide roeden vervangen door geklonken exemplaren met stroomlijnneuzen. Zo komt de molen weer een stapje dichterbij het oorspronkelijke uiterlijk.

€ 56.270

Vervoorne Molen

Noord-Brabant, Werkendam

Als één van de weinige poldermolens in Brabant is de watermolen van de Vervoornepolder uit 1700 echt een pareltje in het Land van Heusden en Altena. Verzakkingen bedreigen echter de molen en ingrijpen is nodig om de fundering te herstellen. Verder omvat het huidige plan nog het vervangen van één (slechte) roed en herstelwerkzaamheden aan de kap.

€ 29.500

LIMBURG

Van Tienhovenmolen

Limburg, Wolfshuis/ Bemelen

Als enige molen van mergelsteen is dit misschien wel de meest Limburgse molen die er is. De van oorsprong 19e eeuwse molen verbrandde in 1924 en werd daarna weer opgebouwd. Dit gebeurde door een Luikse molenmaker die alle tandwielen in gietijzer uitvoerde. Het Molenfonds doet nu een bijdrage voor het vernieuwen en restaureren van het wiekenkruis. In dit project zit ook een onderzoek naar de zeer oude roed van de molen.

€ 55.903

Sint Petrusmolen

Limburg, Venray

De beltkorenmolen Sint Petrus werd gebouwd in 1856 en dankt zijn naam aan de apostel Petrus, op wiens naamdag de molen gereed was. Jarenlang is de molen bemalen door leden van de familie Gitzels, waardoor de molen ook bekend stond als de Gitzelsmolen. De staart, lange- en korte spruit moeten nu vervangen worden. Hierdoor kan hij weer als vanouds draaien en malen.

€ 10.000