Het Molenfonds voert bij veel molens restauraties en groot onderhoud uit.
Bekijk per provincie aan welke molens (binnenkort) gewerkt wordt.
Wilt u het onderhoud steunen met een gift?

GRONINGEN

Noordermolen

Groningen, Noorddijk

Als derde molen op deze plaats werd de Noordermolen in 1888 door een Oost-Friese molenmaker gebouwd om de Noorderpolder te bemalen. Doordat het peil in de polder ernstig is verlaagd kan de molen nu niet meer malen. Het plan is om de molen aan te sluiten op een andere polder en om de gaandewerken op te knappen. Zo kan de Noordermolen weer een bijdrage leveren aan het lokale waterbeheer!

€ 29.500

Koningslaagte

Groningen, Zuidwolde

In een laag gelegen stuk land even benoorden Groningen werd volgens overlevering een Noormannenkoning vermoord. Op deze plek staat nu de poldermolen Koningslaagte, die dateert van 1878. Door verzakkingen in de bodem is de molen scheef komen te staan. Deze restauratie zet de molen weer recht, het kruiwerk zal worden hersteld en de gaandewerken zullen worden behandeld tegen insecten.

€ 19.000

FRIESLAND

Tsjongermolen

Friesland, Mildam

Deze achtkante molen langs de rivier de Tsjonger (volgens sommigen de “echte” grens van Friesland) heeft een houten bekleding op het achtkant. Deze is in slechte staat en om verdere lekkages te voorkomen moet deze vernieuwd worden. Tegelijkertijd worden ook vijzel en bovenwiel gerepareerd, waarna de molen weer kan malen voor het Wetterskip Fryslân.

€ 7.500

Grutte Mune

Friesland, Marrum

De Grutte Mune, de naam doet al zoiets vermoeden, is voor Friese begrippen erg groot. Met zijn vlucht van 23 meter steekt deze mounts met kop en schouders boven veel van zijn soortgenoten uit. Precies deze lange wieken zijn nu aan vernieuwing toe. Als dit is gebeurd draait de molen weer markant in het Friese land.

€ 7.500

OVERIJSSEL

GELDERLAND

Watermolen Quadenoord

Gelderland, Renkum

Deze vervallen watermolen aan de Renkumsebeek werd oorspronkelijk rond 1700 gebouwd als papiermolen met zes hamers. Later deed de molen ook dienst als korenmolen. Na getroffen te zijn door brand in 1874 werd de molen weer herbouwd. Tegenwoordig is er eigenlijk alleen een ruïne over. Het landgoed Quadenoord wil de molen herstellen zodat het rad weer kan draaien in de Renkumsebeek.

€ 10.000

Düffels Möll

Gelderland, Stokkum

Düffels Möll in Stokkum werd gebouwd in de 19e eeuw, maar heeft er vanaf 1922 lang onttakeld bijgestaan. In deze tijd kreeg de zwartgeteerde romp de bijnaam “het pepperbuske”. In 1988 is de molen weer van kap en wieken voorzien, en de kap is nu aan herstel toe. Tijdens deze werkzaamheden zal de vorm veranderd worden waardoor de eigenlijk iets te grote kap beter bij de molen past.

€ 10.000

UTRECHT

Middelste Molen

Utrecht, Cabauw

Bij deze 18e eeuwse wipmolen is door de eigenaar, Utrechts Landschap, ernstige onderloopsheid geconstateerd. Dit wil zeggen dat door uitspoeling van de grond waar de molen op staat de fundering instabiel is geworden. Mede door deze bijdrage van het Molenfonds kan de fundering weer gestabiliseerd worden zodat de molen niet verder kan verzakken.

€ 52.500

NOORD-HOLLAND

ZUID-HOLLAND

De Kersenboom

Zuid-Holland, Ridderkerk-Rijsoord

Je zou het niet zeggen, maar molen De Kersenboom staat pas sinds 1991 op de huidige plek. Oorspronkelijk is de molen in 1822 even verderop gebouwd, en is in z’n geheel verplaatst. Na onderzoek is gebleken dat het metselwerk van de molen aan dringend herstel nodig is om lekkages te verhelpen. Door deze toekenning uit het Molenfonds blijft de binnenkant van de molen in de toekomst mooi droog.

€ 40.744

d'Heesterboom

Zuid-Holland, Leiden

De markant aan de Oude Rijn staande houtzaagmolen d'Heesterboom uit 1804 is één van de weinige nog complete houtzaagmolens in Nederland. Het riet dat op een groot gedeelte van het molenlijf zit is dringend aan vervanging toe. Dat vervangen is een flinke klus die ruim € 200.000 kost. Mede dankzij het Molenfonds kan dit nodige herstelwerk gerealiseerd worden.

€ 26.500

Kagermolen

Zuid-Holland, De Kaag

Op het Kaag-eiland middenin de Kagerplassen staat deze 17e eeuwse wipmolen. Van origine werd dit type molen gebouwd op slappere grond, omdat het de lichtste molens zijn. Na drie eeuwen van trouwe dienst in de bemaling van de Kagerpolder helpt de molen nu het elektrische gemaal. Nu moet de beplanking van de ondertoren vernieuwd worden. Deze toekenning uit het Molenfonds maakt dat mede mogelijk.

€ 29.354

Westveense Molen

Zuid-Holland, Woerdense Verlaat

De Westveense Molen maalt het water uit de polder Westveen (145 hectare) uit op de Kromme Mijdrecht, een vertakking van de Amstel. De molen, oorspronkelijk gebouwd in 1676, heeft last van lekkages in de kap, en de kapbedekking moet daarvoor gerepareerd worden. Tegelijkertijd zal ook de buitenroed worden vervangen, die al heel wat jaren meegaat en er nu minder goed aan toe is.

€ 15.000

Boterhuismolen

Zuid-Holland, Warmond

Langs de Zijl, in het Kagerplassengebied, staat de Boterhuismolen. Deze ronde stenen molen bemaalt sinds halverwege de 18e eeuw de Boterhuispolder. Momenteel is de windpeluw, de zware balk die de bovenas en het wiekenkruis draagt, aan vervanging toe. Als deze balk vernieuwd is kan de molen weer veilig draaien en zal de molen weer in volle glorie vanaf het water en vanaf het land te bewonderen zijn.

€ 15.000

Broekmolen

Zuid-Holland, Streefkerk

Deze markante wipmolen bemaalt al sinds 1581 (!) een deel van de polder Streefkerk en Kortenbroek. Dat maakt dit een van de oudste wipmolens van ons land. De ondertoren van de Broekmolen is toe aan een nieuw rietdek. Daardoor blijft de molen van binnen weer goed droog. Deze werkzaamheden zullen worden gecombineerd met het vernieuwen van de buitenroed, die ook in slechte staat verkeert.

€ 15.000

ZEELAND

De Hoop

Zeeland, Wolphaartsdijk

Molen de Hoop in Wolphaartsdijk is een bijzondere molen. Naast dat deze als één van de weinige Zeeuwse molens nog beroepsmatig meelproducten produceert, is de molen ook talloze keren verbouwd en ook een paar keer verhoogd. Dat is goed te zien in de bijzondere vorm van de romp. Nu is het wiekenkruis aan vernieuwing toe. Als dat gebeurd is kan de molen weer meel malen!

€ 52.500

Molen van Nieuwvliet

Zeeland, Nieuwvliet

Het Zeeuws-Vlaamse Nieuwvliet beschikt sinds de zeventiende eeuw over een molen. De huidige stenen molen dateert van 1850. Het metselwerk van de stenen romp is nu dringend aan herstel toe. Tijdens deze restauratie wordt ook het gaandewerk aangepakt en wordt tot slot de zeer bijzondere staartbalk, een hergebruikte oude scheepsmast (!), aangepakt.

€ 29.500

NOORD-BRABANT

Zandwijkse Molen

Noord-Brabant, Sleeuwijk/Uppel

Al sinds 1699 staat de Zandwijkse Molen met zijn “tweelingbroer” de Uitwijkse Molen in het Land van Heusden en Altena. Tot in de jaren zestig hadden de twee molens nog een actieve bemalingsfunctie. Het riet op de ondertoren van deze wipmolen is aan vervanging toe. Als dit vernieuwd wordt is de molen weer goed wind- en waterdicht en is deze molen met authentiek interieur weer zeker een bezoek waard.

€ 25.368

Laurentia

Noord-Brabant, Milheeze

In de jaren zestig is de Laurentia ingrijpend gerestaureerd. De molen was toen erg vervallen, maar het sobere voorkomen van de molen is toen erg verfraaid. Als deel van een groter plan om de molen terug te brengen naar hoe deze er in de werkzame tijd uit heeft gezien worden beide roeden vervangen door geklonken exemplaren met stroomlijnneuzen. Zo komt de molen weer een stapje dichterbij het oorspronkelijke uiterlijk.

€ 56.270

Vervoorne Molen

Noord-Brabant, Werkendam

Als één van de weinige poldermolens in Brabant is de watermolen van de Vervoornepolder uit 1700 echt een pareltje in het Land van Heusden en Altena. Verzakkingen bedreigen echter de molen en ingrijpen is nodig om de fundering te herstellen. Verder omvat het huidige plan nog het vervangen van één (slechte) roed en herstelwerkzaamheden aan de kap.

€ 29.500

LIMBURG

Nooit Gedacht

Limburg, Afferden

De molen Nooit Gedacht in het Limburgse Afferden heeft een bewogen geschiedenis. Nadat de negentiende-eeuwse molen in november 1944 werd opgeblazen, is deze in de loop van de jaren vijftig door de Afferdense molenbouwer Beijk weer opgebouwd. Van oorsprong was de molen volgens het systeem Van Bussel getuigd, wat in de loop der jaren verdwenen is. Het huidige project vernieuwt beide roeden door originele geklonken exemplaren, en ook de stroomlijnneuzen zullen terugkeren.

€ 52.500

Van Tienhovenmolen

Limburg, Wolfshuis/ Bemelen

Als enige molen van mergelsteen is dit misschien wel de meest Limburgse molen die er is. De van oorsprong 19e eeuwse molen verbrandde in 1924 en werd daarna weer opgebouwd. Dit gebeurde door een Luikse molenmaker die alle tandwielen in gietijzer uitvoerde. Het Molenfonds doet nu een bijdrage voor het vernieuwen en restaureren van het wiekenkruis. In dit project zit ook een onderzoek naar de zeer oude roed van de molen.

€ 55.903