Het Noorden Oosterend Texel

Help mee Het Noorden ‘goed gekleed’ zijn ‘draai’ te hervinden!

Nieuwe wieken en nieuw rietdek op de kap en op zes velden van het achtkant. Dat zijn de voornaamste wensen van Het Noorden, de trotse poldermolen die zo prachtig in het weidse landschap van Texel staat. Het wiekenkruis is er zo slecht aan toe dat de molen momenteel alleen dankzij een noodgreep enigszins kan draaien en malen. Voor eigenaar De Hollandsche Molen is de enige oplossing het vervangen van het ruim 25 jaar oude wiekenkruis.

Oosterend (090) Het Noorden foto H.Noot 04-07-'04
(foto: Harmannus Noot)

Ook de ‘jas’ van Het Noorden, het rietdek op de kap en de romp, ziet er, ondanks de goede zorgen,  ‘afgedragen’ uit. Doordat de molen in een open landschap staat heeft de wind vrij spel. Molens zijn blij met wind, maar van storm worden zij minder vrolijk. Het is de afgelopen jaren bij Het Noorden zelfs vaak gebeurd dat stormen complete gaten sloegen in het riet. Door deze snel te dichten werd erger voorkomen, maar met dit ‘lapwerk’ blijft de molen kwetsbaar. Een compleet nieuwe jas maakt Het Noorden de komende veertig jaar gegarandeerd ‘weer- en windbestendig’.

Beide werkzaamheden zijn erg kostbaar. Het grootste deel van de kosten wordt betaald uit subsidies. U kunt ervoor zorgen dat ook het laatste deel op tafel komt.
Daarom, geef en help mee Het Noorden ‘goed gekleed zijn draai te hervinden!’

Reacties

Over de molen

Molen Het Noorden
Oosterend, Texel
www.molens.nl