BankGiro Loterij Molenprijs

De Molenprijs is een van de grootste publieksprijzen van Nederland. Ieder jaar wint het molenproject dat de meeste publieksstemmen heeft gekregen. De winnaar van de BankGiro Loterij Molenprijs ontvangt € 75.000,- om het projectplan uit te voeren. De andere genomineerden ontvangen het aantal stemmen dat op hun project is uitgebracht in euro’s.

Hoe kan een molen zich opgeven voor de BankGiro Loterij Molenprijs?
In 2020 was de winnaar van de BankGiro Loterij Molenprijs: molen Ceres in Bovenkarspel. Is er bij jou op de molen een aansprekend project? Dan kun je ook in aanmerking komen voor deelname aan de BankGiro Loterij Molenprijs. Denk bijvoorbeeld aan het (ver)bouwen van een publieksinformatiecentrum of winkel, het vergroten van de toegankelijkheid van de molen, het plaatsen van informatiepanelen met QR-codes op- en rond de molen voor het publiek, een reparatie van een molenonderdeel, of een andere langgekoesterde wens (zie hiervoor ook de eerdere winnaars van de Molenprijs).

Op oudejaarsavond 2019 is naar alle waarschijnlijkheid door vuurwerk korenmolen Ceres in Bovenkarspel grotendeels door brand verwoest. Johan, een van de molenaars, vertelt: “Ik woon vlakbij de molen en ging er meteen heen. De brandweer was al aan het blussen. Wat je dan ziet en voelt is met geen pen te beschrijven.” De restauratie van Ceres kost veel geld. “Voordat de molen weer in volle glorie is te bewonderen zijn we wel twee jaar verder”, zegt de molenaar. Het winnen van de BankGiro Loterij Molenprijs 2020 levert een belangrijke bijdrage aan de restauratie. Met de hoofdprijs van € 75.000,- kan het wiekenkruis worden hersteld, zodat Ceres uiteindelijk weer kan draaien.

Inschrijvingsperiode 2021
De inschrijvingsperiode voor molenprojecten loopt elk jaar tot en met 31 mei. In verband met de actuele ontwikkelingen rond het Corona-virus is de periode verlengd naar: tot en met 30 juni 2021. Hiervoor moet het Aanmeldformulier BankGiro Loterij Molenprijs 2021 worden ingevuld en per post of per e-mail naar De Hollandsche Molen gestuurd. Onder de wedstrijdvoorwaarden staan de regels waaraan het molenproject en de aanvrager moeten voldoen.

De BankGiro Loterij Molenprijs is een jaarlijkse publieksprijs, ingesteld door De Hollandsche Molen in samenwerking met de BankGiro Loterij. Met de prijs willen beide organisaties laten zien dat molens een onmisbaar en belangrijk onderdeel zijn van het Nederlands cultureel erfgoed. De prijs stelt een molen in staat een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan.

Projecten
Bekijk welke molens de afgelopen jaren hebben deelgenomen aan de Molenprijs. De projecten van de afgelopen jaren: