Kagermolen

Kaag-Eiland, Zuid-Holland

Op het Kaag-eiland middenin de Kagerplassen staat deze 17e eeuwse wipmolen. Van origine werd dit type molen gebouwd op slappere grond, omdat het de lichtste molens zijn. Na drie eeuwen van trouwe dienst in de bemaling van de Kagerpolder helpt de molen nu het elektrische gemaal. Nu moet de beplanking van de ondertoren vernieuwd worden. Deze toekenning uit het Molenfonds maakt dat mede mogelijk.

€ 29.354

De Hoop

Wolphaartsdijk, Zeeland

Molen de Hoop in Wolphaartsdijk is een bijzondere molen. Naast dat deze als één van de weinige Zeeuwse molens nog beroepsmatig meelproducten produceert, is de molen ook talloze keren verbouwd en ook een paar keer verhoogd. Dat is goed te zien in de bijzondere vorm van de romp. Nu is het wiekenkruis aan vernieuwing toe. Als dat gebeurd is kan de molen weer meel malen!

€ 52.500

De Kersenboom

Ridderkerk-Rijsoord, Zuid-Holland

Je zou het niet zeggen, maar molen De Kersenboom staat pas sinds 1991 op de huidige plek. Oorspronkelijk is de molen in 1822 even verderop gebouwd, en is in z’n geheel verplaatst. Na onderzoek is gebleken dat het metselwerk van de molen aan dringend herstel nodig is om lekkages te verhelpen. Door deze toekenning uit het Molenfonds blijft de binnenkant van de molen in de toekomst mooi droog.

€ 40.744

Laurentia

Milheeze, Noord-Brabant

In de jaren zestig is de Laurentia ingrijpend gerestaureerd. De molen was toen erg vervallen, maar het sobere voorkomen van de molen is toen erg verfraaid. Als deel van een groter plan om de molen terug te brengen naar hoe deze er in de werkzame tijd uit heeft gezien worden beide roeden vervangen door geklonken exemplaren met stroomlijnneuzen. Zo komt de molen weer een stapje dichterbij het oorspronkelijke uiterlijk.

€ 56.270

Zandwijkse Molen

Sleeuwijk / Uppel, Noord-Brabant

Al sinds 1699 staat de Zandwijkse Molen met zijn “tweelingbroer” de Uitwijkse Molen in het Land van Heusden en Altena. Tot in de jaren zestig hadden de twee molens nog een actieve bemalingsfunctie. Het riet op de ondertoren van deze wipmolen is  aan vervanging toe. Als dit vernieuwd wordt is de molen weer goed wind- en waterdicht en is deze molen met authentiek interieur weer zeker een bezoek waard.

€ 25.368

Boterhuismolen

Warmond, Zuid-Holland

Langs de Zijl, in het Kagerplassengebied, staat de Boterhuismolen. Deze ronde stenen molen bemaalt sinds halverwege de 18e eeuw de Boterhuispolder. Momenteel is de windpeluw, de zware balk die de bovenas en het wiekenkruis draagt, aan vervanging toe. Als deze balk vernieuwd is kan de molen weer veilig draaien en zal de molen weer in volle glorie vanaf het water en vanaf het land te bewonderen zijn.

€ 15.000

De Korenmolen

Sleat, Fryslân

De korenmolen op de stadswal van het Friese Sloten is een bijzondere molen. Over de werkzame geschiedenis van de molen is weinig bekend, maar bijzonder is dat De Korenmolen in 1928 als één van de eerste molens als monument is bewaard. In dat jaar werd een vereniging opgericht die nog steeds voor de molen zorgt. Het Molenfonds doet een bijdrage voor de nieuwe stelling, zodat er weer veilig kan worden gemalen.

€ 36.049

De Vrouwbuurstermolen

Vrouwenparochie, Fryslân

Deze Bildtse dorpskorenmolen is de laatste die is overgebleven in de regio. Al in 1832 wordt er melding gemaakt van de molen, maar hij is waarschijnlijk ouder. Het Molenfonds doet een toekenning voor het herstel van het spoorwiel: dat is er erg slecht aan toe. De iepenhouten velgen zullen worden vernieuwd en er komen nieuwe kammen. Zo kunnen de molenaars weer hun beroemde pannenkoekenmeel malen.

€ 18.369

Van Tienhovenmolen

Wolfshuis/Bemelen, Limburg

Als enige molen van mergelsteen is dit misschien wel de meest Limburgse molen die er is. De van oorsprong 19e eeuwse molen verbrandde in 1924 en werd daarna weer opgebouwd. Dit gebeurde door een Luikse molenmaker die alle tandwielen in gietijzer uitvoerde. Het Molenfonds doet nu een bijdrage voor het vernieuwen en restaureren van het wiekenkruis. In dit project zit ook een onderzoek naar de zeer oude roed van de molen.

€ 55.903

De Hoop

Den Oever, Noord-Holland

Op Wieringen staat in het vissersplaatsje Den Oever korenmolen De Hoop. De lange schoren en de lange spruit van de molen zijn er niet best aan toe. De spruit is aan één zijde door een zwam aangetast, en die aantasting groeit steeds dichter naar de molen toe. Om te voorkomen dat deze zwam het interieur van de kap bereikt zullen zowel schoren als spruit worden vervangen.

€ 16.386

De Rooie Wip

Hazerswoude, Zuid-Holland

De 17e eeuwse Rooie Wip dankt haar naam en kleur aan de Roomse gezindte van het vroegere polderbestuur, alhoewel er ook geruchten gaan dat de naam voortkomt uit een vurige molenliefde van weleer. Bij deze bijzondere wipmolen is echter werk aan de winkel. Onder andere zijn de staart en trap in slechte staat. Door een bijdrage uit het Molenfonds kan dit worden aangepakt.

€ 47.025

Janssenmeule

Oirsbeek, Limburg

In het Limburgse heuvelland staat in Oirsbeek de Janssenmeule. Deze beltmolen werd opgericht in 1879 en is eigenlijk een halve beltmolen, hij staat op een soort steile helling. Om veilig met de molen te kunnen malen moeten de vloeren en trappen worden hersteld. Als dit gebeurd is, stelt eigenaar Het Limburgs Landschap de molen weer open voor bezoekers.

€ 52.500

De Vlijt

Marle, Overijssel

Markant staat molen De Vlijt langs de IJsseloever iets bezuiden Zwolle. De Vlijt stond eerst in Leeuwarden en werd in 1887 afgebroken en per schip over de Zuiderzee richting de IJssel vervoerd. Nu is de houten bekleding van het onderachtkant aan vernieuwing toe. Slechte delen in dit monumentale potdekselwerk zullen zorgvuldig worden ontmanteld, gedocumenteerd en gerestaureerd. Zo blijft de molen weer wind en waterdicht!

€ 52.500

De Roosdonck

Nuenen, Noord-Brabant

Vlakbij Nuenen staat de prachtige molen De Roosdonck. Vincent van Gogh tekende deze molen meermaals, dus dat zegt al genoeg over hoe mooi de molen is. Na jaren van trouwe dienst is de staart van de Roosdonck er slecht aan toe. Mede door de bijdrage uit het Molenfonds wordt deze vervangen. Bijzonder is dat volgens Brabantse molenbouwtraditie hiervoor afgedankte molenroeden worden hergebruikt in de staartconstructie.

€ 31.612

d'Admiraal

Amsterdam-Buiksloot, Noord-Holland

Ruim vijftig jaar geleden werd Krijtmolen d’Admiraal  voor het laatst in een nieuwe jas gestoken. Het riet op de romp en kap werd aangebracht bij de grote restauratie in de jaren zestig en is nu dringend aan vervanging toe. Het Molenfonds doet een aanvullende bijdrage bovenop een subsidie van de provincie Noord-Holland zodat de enige krijt- en trasmolen van Nederland weer van nieuw riet voorzien kan worden.

€ 9.400

Poldermolen D

Stompetoren, Noord-Holland

De vijzel van Poldermolen D, deel van het imposante molencomplex van de Schermer, staat al sinds 1635 op zijn huidige plek aan de Noordervaart vlakbij Stompetoren. De molen is echter niet maalvaardig: de vijzel is ernstig aangetast door schimmels. Mede door de bijdrage van het Molenfonds zal de houten vijzel worden vervangen door een nieuwe vijzel, gerealiseerd in duurzaam hout. Zo kan Poldermolen D weer als vanouds de sectie D van de Schermerpolder bemalen.

€15.000

De Hoop

Bavel, Noord-Brabant

Het wiekenkruis van de Bavelse korenmolen is aan vervanging toe, doordat de roeden zijn aangetast door roestvorming. Er worden twee nieuwe gelaste roeden gestoken en van hekwerk en zogenaamde “Van Bussel stroomlijnneuzen” voorzien. De eigenaar van de molen, Stichting Molen Bavel, heeft zich het afgelopen jaar enorm ingezet om geld in te zamelen voor deze klus. Samen met de bijdrage uit het Molenfonds wordt het nieuwe wiekenkruis gerealiseerd en draait de Bavelse molen er weer lustig op los.

€ 52.500

Arkens

Franeker, Friesland

Het bijzondere wieksysteem van de spinnenkop Arkens in Franeker wordt opgeknapt. De beroemde "vlinderwieken" zijn rond 1900 is aangebracht door de Franeker molenmaker J.H. Westra. Het originele systeem is echter in de jaren zeventig ingrijpend aangepast en weggerestaureerd. Mede door de bijdrage van het Molenfonds wordt Arkens opnieuw getuigd met op één roede oudhollands met zelfzwichting en op één roede vlinderwiek met zelfzwichting, zoals Westra het destijds bedacht.

€ 52.500

Ondermolen v/d Tweemanspolder

Zevenhuizen, Zuid-Holland

Aan de Rotte bij Zevenhuizen staat de enige nog werkende molenviergang van Nederland. De bedekking van de kap van molen no. 1 moet worden vervangen. Ook wordt dan meteen door de molenbouwers de constructie van de molenkap verstevigd. Ook wordt er één stalen roede laten vervangen. Na dit herstel kan de molen weer jarenlang draaien en met zijn drie “collega’s” de Tweemanspolder droog houden.

€15.000

De Zaandplatte

Ruinen, Drenthe

De Zaandplatte staat op een oude zandverstuiving, waar ooit al eens een molen stond. De huidige beltkorenmolen is afkomstig uit het naburige Echten en is hier in 1964 naartoe verplaatst. De molen prijkt langs een mooie fietsroute en wordt veel bezocht. Helaas zijn  de stalen roeden verzwakt en bestaat de kans dat ze afbreken. Het wiekenkruis wordt daarom vervangen zodat de Zaandplatte weer veilig kan draaien.

€38.292

Watermolen van Singraven

Denekamp, Overijssel

Bij deze van oorsprong 15e eeuwse watermolen, die zowel graan kan malen als hout kan zagen, zijn in het najaar van 2018 ernstige funderingsproblemen ontdekt. De snelstromende Dinkel spoelde zand onder de gebouwen en waterraderen uit waardoor deze verzakten. Om verdere schade aan deze unieke watermolen te voorkomen is een grote damwand geplaatst en is de fundering weer gestabiliseerd.

€52.500

Klikjesmolen

Midwoud, Noord-Holland

Deze unieke 19e eeuwse weidemolen staat markant langs de spoorlijn Hoorn – Medemblik. Onlangs is gebleken dat de technische staat van de molen erg slecht was. De molen is in de werkplaats helemaal opgeknapt, waarbij de authentieke pompinstallatie weer in ere is hersteld. Binnenkort wordt de molen teruggeplaatst door Stichting De Westfriese Molens en is hij (ook vanuit de stoomtram) weer draaiend en malend te zien.

€23.100

Binnenmolen

Rhenen, Utrecht

De Binnenmolen staat al meer dan honderd jaar op de oude stadswal van Rhenen. Nu heeft de molen een nieuwe stelling nodig. Deze houten omloop rondom de molen is er nu slecht aan toe. De nieuwe stelling wordt gemaakt van duurzaam naaldhout uit de gebieden van Utrechts Landschap. Als de nieuwe stelling gereed is, kan de molenaar weer veilig de molen bedienen en kan ook bezoek weer volop genieten van de molen en het uitzicht over Rhenen.

€20.215

Veendermolen

Roelofarendsveen, Zuid-Holland

Het dak van de Veendermolen lekt erg, en dit moet worden gerepareerd. De molen heeft een koperen dakbedekking die op geen enkele andere molen voorkomt. Het verhaal gaat dat deze platen in de jaren ’30 zijn overgebleven van de kerk in Hoogmade. Naast het herstel aan het dak wil De Rijnlandse Molenstichting ook twee fokwieken laten vervangen. Dit is een gestroomlijnd deel van de wieken waardoor de molen meer vermogen kan leveren.

€15.000

Middelste Molen

Cabauw, Utrecht

Bij deze 18e eeuwse wipmolen is door de eigenaar, Utrechts Landschap, ernstige onderloopsheid geconstateerd. Dit wil zeggen dat door uitspoeling van de grond waar de molen op staat de fundering instabiel is geworden. Mede door deze bijdrage van het Molenfonds kan de fundering weer gestabiliseerd worden zodat de molen niet verder kan verzakken.

€52.500

Hoop Doet Leven

Voorhout, Zuid-Holland

De Hoop Doet Leven is gebouwd in de achttiende eeuw, maar werd in 1999 verplaatst vanuit Rijnsburg naar de huidige plek. Destijds is de molenromp in zijn geheel verplaatst, waardoor het metsel- en voegwerk nog origineel is. Het metsel- en voegwerk wordt nu op ambachtelijke wijze hersteld zodat de vochtproblemen in de molen worden opgelost.

€15.000

Loenderveense Molen

Loenen aan de Vecht, Utrecht

Deze achtkante houten grondzeiler is omstreeks 1642 gebouwd als binnenkruier. In 1902 werd de molen grondig verbouwd, waarbij de molen een staartwerk kreeg. Tot op heden wordt de Loenderveense polder nog bemalen door de molen.  In 2010 is de molen voorzien van een nieuw rietdek. Nu blijkt dat de fokwieken deels aan vervanging toe zijn.

€10.000

Strijkmolen I

Rustenburg, Noord-Holland

Deze achtkante, rietgedekte boezemmolen is omstreeks 1864 gebouwd om de Verenigde Raaksmaats- en Niedorperkoggeboezem te bemalen. Het groot onderhoud betreft voornamelijk het geheel vervangen van het rietdek op de molen en daarnaast schilderwerk van alle voorkomende houten onderdelen aan het exterieur.

€10.000

Hoekermolen

Vreeland, Utrecht

Langs de Vecht staat de prachtige Hoekermolen. Een van de twee roeden is een nog originele geklonken exemplaar van de firma Pot uit 1895. Juist in deze bijzondere roede vond de molenaar een grote scheur, waarna is besloten de roede te restaureren. Alle oude klinknagels zijn uitgeboord, de roede is gestraald en opnieuw gecoat en alles is weer vastgezet met klinknagels.

€10.000

De Leeuw

Lettele, Overijssel

Deze ronde stenen stellingkorenmolen dateert van 1856 en heeft een voorganger gehad, een molen die sinds 1552 op deze plaats stond. De molen heeft tegenwoordig nog twee koppels maalstenen, maar voorheen drie koppels en een pelsteen. Vanaf 1990 wordt er weer professioneel gemalen. Het groot onderhoud betreft de vervanging van de stelling.

€10.000

Vier Friese molens

Friesland

Stichting De Fryske Mole krijgt een bijdrage uit het Molenfonds voor groot onderhoud aan vier molens: De Olifant in Burdaard, de molen van de Genezareth-Kloosterpolder in Hallum, de Oegekleasterpoldermolen in Hartwerd en de Bullemolen in Lekkum. Deze vier prachtige en typisch Friese poldermolens zullen na het onderhoud weer volop draaiend in het Friese landschap te zien zijn.

€45.000

De Kroon

Arnhem, Gelderland

In de Arnhemse wijk Klarendal staat al sinds 1870 molen De Kroon. Het metselwerk van deze grote stenen molen was aan onderhoud toe. De gehele romp is hersteld en opnieuw van een beschermende laag voorzien. Ook zijn slechte delen van de stelling hersteld en vernieuwd. Tot slot is de entree van de molen veranderd waardoor publiek gemakkelijker te ontvangen is. Kom dus gauw eens langs in molen De Kroon!

€10.000

De Korenbloem

Ulvenhout, Noord-Brabant

De kap van molen De Korenbloem in het Brabantse Ulvenhout is lek. De Korenbloem is een hele bijzondere molen want deze heeft de grootste belt van Nederland!
De dakbedekking moet dus worden vernieuwd. Door het lekken zijn ook diverse onderdelen van de kap er slecht aan toe. Dit onderhoudsproject heeft de kap weer helemaal opgeknapt en waterdicht gemaakt.

€10.000

De Vriendschap

Bleskensgraaf, Zuid-Holland

Langs een pad naar het dorp Bleskensgraaf staat sinds 1623 een molen. De huidige ronde stenen stellingmolen verving een wipkorenmolen en is gebouwd in 1890. Groot onderhoud is nodig aan de kap, de voeghouten moeten worden versterkt met trekstangen. Ook wordt een deel van het rietdek van de kap hersteld. Tot slot worden roosterhouten, overring en de penbalk opgeknapt en wordt de hele kap geschilderd.

€ 10.000