Crowdfunding

Geven om molens is geven aan molens! Aan crowdfunding projecten kunt u direct een bijdrage leveren. U steunt dan een bepaalde restauratie of onderhoud aan een specifieke molen. Met direct zichtbaar resultaat na afronding van de werkzaamheden. Wilt u zelf een crowdfunding actie beginnen voor een molen? Klik dan hier.

  1. Nieuwe kijk, doe, en ervaarzolder de Roos

    Zuid-Holland
    De Delftse molen de Roos verdient het om meer over te weten, te leren en te ervaren! Voor de duizenden bezoekers, die er jaarlijks komen, willen we nieuw en bijdetijds informatiemateriaal maken en de educatiezolder opnieuw inrichten.

    Bekijk project

    €5,00 gedoneerd van doel €8.000,00

Groot onderhoud

Het Molenfonds biedt financiering voor groot onderhoud aan molens zodat ingrijpende restauraties minder vaak nodig zijn. Immers, voorkomen is beter dan genezen! Wilt u uw onderhoudsproject indienen voor financiering uit het Molenfonds? Klik dan hier.

Ondermolen v/d Tweemanspolder

Zevenhuizen, Zuid-Holland

Aan de Rotte bij Zevenhuizen staat de enige nog werkende molenviergang van Nederland. De bedekking van de kap van molen no. 1 moet worden vervangen. Ook wordt dan meteen door de molenbouwers de constructie van de molenkap verstevigd. Ook wordt er één stalen roede laten vervangen. Na dit herstel kan de molen weer jarenlang draaien en met zijn drie “collega’s” de Tweemanspolder droog houden.

€15.000

Binnenmolen

Rhenen, Utrecht

De Binnenmolen staat al meer dan honderd jaar op de oude stadswal van Rhenen. Nu heeft de molen een nieuwe stelling nodig. Deze houten omloop rondom de molen is er nu slecht aan toe. De nieuwe stelling wordt gemaakt van duurzaam naaldhout uit de gebieden van Utrechts Landschap. Als de nieuwe stelling gereed is, kan de molenaar weer veilig de molen bedienen en kan ook bezoek weer volop genieten van de molen en het uitzicht over Rhenen.

€20.215

Watermolen van Singraven

Denekamp, Overijssel

Bij deze van oorsprong 15e eeuwse watermolen, die zowel graan kan malen als hout kan zagen, zijn in het najaar van 2018 ernstige funderingsproblemen ontdekt. De snelstromende Dinkel spoelde zand onder de gebouwen en waterraderen uit waardoor deze verzakten. Om verdere schade aan deze unieke watermolen te voorkomen is een grote damwand geplaatst en is de fundering weer gestabiliseerd.

€52.500

Klikjesmolen

Midwoud, Noord-Holland

Deze unieke 19e eeuwse weidemolen staat markant langs de spoorlijn Hoorn – Medemblik. Onlangs is gebleken dat de technische staat van de molen erg slecht was. De molen is in de werkplaats helemaal opgeknapt, waarbij de authentieke pompinstallatie weer in ere is hersteld. Binnenkort wordt de molen teruggeplaatst door Stichting De Westfriese Molens en is hij (ook vanuit de stoomtram) weer draaiend en malend te zien.

€23.100

Hoop Doet Leven

Voorhout, Zuid-Holland

De Hoop Doet Leven is oorspronkelijk gebouwd in de achttiende eeuw, maar werd in 1999 verplaatst vanuit Rijnsburg naar de huidige plek waar de Rijnlandse Molenstichting eigenaar werd. Destijds is de molenromp in zijn geheel verplaatst, waardoor het metsel- en voegwerk nog origineel is. Het metsel- en voegwerk wordt nu op ambachtelijke wijze hersteld zodat de vochtproblemen in de molen tegengegaan worden.

€15.000

Veendermolen

Roelofarendsveen, Zuid-Holland

Het dak van de Veendermolen lekt erg, en dit moet worden gerepareerd. De molen heeft een koperen dakbedekking die op geen enkele andere molen voorkomt. Het verhaal gaat dat deze platen in de jaren ’30 zijn overgebleven van de kerk in Hoogmade. Naast het herstel aan het dak wil De Rijnlandse Molenstichting ook twee fokwieken laten vervangen. Dit is een gestroomlijnd deel van de wieken waardoor de molen meer vermogen kan leveren.

€15.000

Middelste Molen

Cabauw, Utrecht

Bij deze 18e eeuwse wipmolen is door de eigenaar, Utrechts Landschap, ernstige onderloopsheid geconstateerd. Dit wil zeggen dat door uitspoeling van de grond waar de molen op staat de fundering instabiel is geworden. Mede door deze bijdrage van het Molenfonds kan de fundering weer gestabiliseerd worden zodat de molen niet verder kan verzakken.

€52.500

De Leeuw

Lettele, Gelderland

Deze ronde stenen stellingkorenmolen dateert van 1856 en heeft een voorganger gehad, een molen die sinds 1552 op deze plaats stond. De molen heeft tegenwoordig nog twee koppels maalstenen, maar voorheen drie koppels en een pelsteen. Vanaf 1990 wordt er weer professioneel gemalen. Het groot onderhoud betreft de vervanging van de stelling.

€10.000

Loenderveense Molen

Loenen aan de Vecht, Utrecht

Deze achtkante houten grondzeiler is omstreeks 1642 gebouwd als binnenkruier. In 1902 werd de molen grondig verbouwd, waarbij de molen een staartwerk kreeg. Tot op heden wordt de Loenderveense polder nog bemalen door de molen.  In 2010 is de molen voorzien van een nieuw rietdek. Nu blijkt dat de fokwieken deels aan vervanging toe zijn.

€10.000

De Kat

Uitgeest, Noord-Holland

Poldermolen De Kat in Uitgeest een opvallende verschijning. Verschillende kenmerken verraden dat hij oorspronkelijk niet van hier is. Na de brand van De Kat in 1971 is de molen opnieuw opgebouwd met onderdelen van een oude zaagmolen uit de Alblasserwaard. Nu wordt het riet op de kap vervangen, het staartwerk hersteld en vernieuwd en de veldmuren aangepakt.

€10.000

Vier Friese molens

Friesland

Stichting De Fryske Mole krijgt een bijdrage voor vier molens: De Olifant in Burdaard, de molen van de Genezareth-Kloosterpolder in Hallum, de Oegekleasterpoldermolen in Hartwerd en de Bullemolen in Lekkum. Deze vier stuk voor stuk prachtige en typisch Friese poldermolens zullen na het onderhoud weer volop draaiend in het Friese landschap te zien zijn.

€45.000

Strijkmolen I

Rustenburg, Noord-Holland

Deze achtkante, rietgedekte boezemmolen is omstreeks 1864 gebouwd om de Verenigde Raaksmaats- en Niedorperkoggeboezem te bemalen. Het groot onderhoud betreft voornamelijk het geheel vervangen van het rietdek op de molen en daarnaast schilderwerk van alle voorkomende houten onderdelen aan het exterieur.

€10.000

Hoekermolen

Vreeland, Utrecht

Langs de Vecht staat de prachtige Hoekermolen. Een van de twee roeden is een nog originele geklonken exemplaar van de firma Pot uit 1895. Juist in deze bijzondere roede vond de molenaar een grote scheur, waarna is besloten de roede te restaureren. Alle oude klinknagels zijn uitgeboord, de roede is gestraald en opnieuw gecoat en alles is weer vastgezet met klinknagels. Een enorm karwei maar wat een mooi resultaat!

€10.000

De Kroon (Klarendalse Molen)

Arnhem, Gelderland

In de Arnhemse wijk Klarendal staat al sinds 1870 molen De Kroon. Het metselwerk van deze grote stenen molen was aan onderhoud toe. De gehele romp is hersteld en opnieuw van een beschermende laag voorzien. Ook is de stelling hersteld en vernieuwd. Tot slot is de entree van de molen veranderd waardoor publiek gemakkelijker te ontvangen is!

€10.000

De Korenbloem

Ulvenhout, Noord-Brabant

De kap van molen De Korenbloem in het Brabantse Ulvenhout is lek. De Korenbloem is een hele bijzondere molen want deze heeft de grootste belt van Nederland!
De dakbedekking moet dus worden vernieuwd. Door het lekken zijn ook diverse onderdelen van de kap er slecht aan toe. Dit onderhoudsproject heeft de kap weer helemaal opgeknapt en waterdicht gemaakt.

€10.000

Restauratie

Het Molenfonds financiert éénmalig een aantal grote molenrestauraties.
Deze restauraties zijn gestart in 2018 en eind 2019 afgerond zijn. Regelmatig worden ook andere restauraties ondersteund.

Bekijk bij welke projecten en molens het Molenfonds betrokken is!

Het Noorden

Oosterend, Texel, Noord-Holland

Op Texel wordt momenteel in een samenwerking tussen De Hollandsche Molen en Natuurmonumenten gewerkt aan de restauratie van molen Het Noorden. Een geheel nieuw wiekenkruis wordt 'op de wal' vervaardigd en zal na alle voorbewerkingen naar het eiland worden overgevaren. Ook zal de molen opnieuw van riet worden voorzien en wordt het achtkante molenlijf uit 1878 opgeknapt. Zo kan de molen weer jarenlang het Texelse weer en wind doorstaan!

€24.500

Lijkermolen I

Rijpwetering, Zuid-Holland

De Lijkermolen no. I is een 12-kante stenen grondzeiler. Deze molen en de naastgelegen Lijkermolen no. II zijn de enige 12-kante molens van Nederland. De molens werden in 1779/1780 gebouwd voor de bemaling van de Veender- en Lijkerpolder. De restauratie betreft het uitvoerig herstel van het metselwerk en herstel aan balkkoppen en vloeren. Verder komen er nieuwe fokken, nieuwe lange schoren en worden de kuip en neuten gerepareerd.

€102.200

De Hond

Paesens, Friesland

Molen De Hond is een achtkante stellingmolen. Bij deze koren- en pelmolen is het complete pelwerk zeer goed bewaard gebleven. De restauratie voorziet in nieuw riet op 3 velden en een deel van de kap. Verder het herstel aan het achtkant en de stelling. De roeden worden doorgehaald en er zijn werkzaamheden aan het kruiwerk, plus bijkomend schilderwerk. Bijzonder is dat het pelwerk weer operationeel wordt gemaakt!

€122.500

De Haan

Brouwershaven, Zeeland

Op de stadswal van Brouwershaven staat molen De Haan. Ooit stonden er op de stadswallen veel meer molens, nu is De Haan de laatste. De Haan is gebouwd in 1724 maar in de molen zitten veel onderdelen die véél ouder zijn. Tijdens de restauratie worden de roeden gerestaureerd, metselwerk hersteld, de staartbalk en lange schoren vervangen en wordt het kruirad vernieuwd.

€136.936

De Phenix

Nes (Ameland), Friesland

Op het eiland Ameland staat molen de Phenix, de noordelijkst gelegen molen van het land. Deze korenmolen staat op een duin en verving in 1880 een afgebrande voorganger. De molen doet de naam dus eer aan. In de huidige restauratie wordt het gehele rietdek vernieuwd, en komt er een nieuw gevlucht op de molen. Ook zal herstel aan diverse onderdelen in de kap en de staartconstructie plaatsvinden.

€87.500

De Miedenmolen

Holwerd, Friesland

De Miedenmolen staat parmantig in het Friese polderlandschap. Vanaf 1855 bemaalde deze de Holwerder en Blijaërpolder, en is tegenwoordig nog als reservegemaal aangewezen. De restauratie van de Miedenmolen betreft het vernieuwen van drie velden rietdek en delen van de kap. Ook de zelfzwichting wordt vervangen, en er komt een nieuwe binnenroede. Ook de vijzel, kruilier en vang zullen worden aangepakt.

€112.000

Meule van Wassens

Zuidwolde, Drenthe

De Meule van Wassens, voorheen bekend als De Vlijt, is in 1877 gebouwd ter vervanging van een 18e eeuwse standerdmolen. Interessant is dat het achtkant van een Zuid-Hollandse poldermolen werd gebruikt. De restauratie behelst het vervangen van het rietdek, vervangen van de staart en metselwerk herstel. Ook worden de Van Bussel stroomlijnneuzen weer teruggebracht. De spruit zal worden vervangen en de molen zal tot slot weer maalvaardig worden gemaakt.

€254.100

Lijkermolen II

Rijpwetering, Zuid-Holland

De Lijkermolen no. I is een 12-kante stenen grondzeiler. Deze molen en de naastgelegen Lijkermolen no. II zijn de enige 12-kante molens van Nederland. De molens werden in 1779/1780 gebouwd voor de bemaling van de Veender- en Lijkerpolder. De restauratie betreft het uitvoerig herstel van het metselwerk en herstel aan balkkoppen en vloeren. Ook komen er twee nieuwe fokken,  worden de 2 andere fokken opgeknapt en wordt de vang vernieuwd.

€109.900

Lakermolen

Warmond, Zuid-Holland

De Lakermolen staat op een eiland in de Kagerplassen. De molen is in de eerste helft van de 19e eeuw gebouwd en fungeert nu nog steeds als hoofdbemaling van de Lakerpolder. In deze restauratie valt de restauratie aan de bonkelaar, het bovenwiel en de wateras. Ook worden de staartbalk, overring, schepradkast en achterkeuvelens vervangen. Tot slot komt er ook nieuw riet op de kap en wordt het metselwerk opgeknapt.

€125.790

Strijkmolen K

Rustenburg, Noord-Holland

Een strijkmolen is een boezemmolen, die gebruikt werd om water van het ene naar het andere afwateringssysteem te pompen. Strijkmolen K is gebouwd in 1627 en deed samen met 13 andere strijkmolens dienst tot 1941. De restauratie van Strijkmolen K past in een breder initiatief om de drie overgebleven molens van Rustenburg weer maalvaardig te maken. De waterlopen worden weer vrijgemaakt en opgeknapt en het binnenwerk wordt teruggeplaatst.

€168.000

Grote Molen

Schellinkhout, Noord-Holland

De Grote Molen in Schellinkhout (vlakbij Hoorn) is een achtkante binnenkruier. Dit typisch Noord-Hollandse molentype werd vooral als poldermolen ingezet. De Grote Molen maalde vanaf 1630 de polder Schellinkhout uit op de Zuiderzee. De restauratie van de Grote Molen betreft het vervangen van het rietdek op de kap, het vernieuwen van de achterbalk en achterkeuvelens, er komt een nieuwe vijzel en metselwerk wordt opgeknapt.

€122.500

Nederwaard no. 4

Kinderdijk, Zuid-Holland

De grote stenen boezemmolens van de Nederwaard zijn in 1738 gebouwd, nét iets eerder dan de houten molens van de Overwaard (aan de overkant). Molen no. 4 van de Nederwaard is sinds de bouw bewoond geweest. Nu zijn er problemen met het metselwerk van de molen. De restauratie betreft groot herstel aan de gemetselde romp. Ook de balkkoppen worden hersteld, alsook onderdelen van het gevlucht, de vang en het onderwiel.

€175.000

Windmotor Gerrit Goukes

Burdaard, Friesland

Vlakbij Burdaard aan de Dokkumer Ee (Elfstedentocht!) staat deze Amerikaanse windmotor. Dit is de laatste grote “Record” windmotor met maar liefst acht straalarmen.  Het is een lokaal initiatief om deze unieke windmotor uit 1951 te restaureren. Windmotoren markeren de overgang tussen traditionele windmolens en moderne polderbemaling en zijn onlosmakelijk verbonden met het Friese cultuurlandschap.

€14.500

Coops Molen

Zelhem, Gelderland

De incomplete Coops Molen vormt met het naastgelegen molenaarshuis en oude maalderij een imposant complex. Het geheel dateert van het begin van de 19e eeuw. Nadat de molen werkloos werd in 1939 werden de wieken en de kap verwijderd. Nu is de romp erg vervallen. Nu zijn er plannen om de molen weer op te knappen. Het metselwerk wordt hersteld en de molen krijgt weer kap en wieken terug!

€10.000

Geesina

Groenekan, Utrecht

Nadat de Geesina in 2011 de kap en wieken weer terugkreeg tijdens de grote restauratie, is nu de laatste fase van de restauratie aangebroken. Het metselwerk moet worden hersteld en er komt een nieuw stellinghek. De beheerder van de molen, Utrechts Landschap, zorgt er voor dat dit hek gemaakt wordt van duurzaam hout uit de eigen bossen.  Zo kan de Geesina weer jarenlang naar hartenlust graan malen!

€4.500