Groot onderhoud project Loenderveense Molen

Nieuwe fokwieken nodig

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is LoenderveenseMolen-300x164.jpg

De Loenderveense Molen heeft nieuwe wieken nodig. Het Utrechts Landschap, eigenaar van deze en 22 andere molens in de provincie, het de financiering praktisch rond om de restauratie nog dit jaar voor elkaar te krijgen. De fokwieken, een speciaal soort wieken om de molen ook bij weinig wind te laten draaien, zijn er slecht aan toe. Zo slecht dat de molen alleen nog kan draaien bij zeer rustig weer.

Molenaar Harke Slagter wil zijn bezoekers weer snel een malende molen laten zien. „Het vervangen van de vier fokken kost ongeveer 30.000 euro. Mensen die meer dan 50 euro geven, nodig ik uit op de molen voor een exclusieve rondleiding met koffie en koek”, laat Slagter weten.

Op de website van Utrechts Landschap (utrechtslandschap.nl/loenderveense-molen) kunnen geïnteresseerden lezen hoe ze de restauratie kunnen steunen. De Loenderveense Molen ligt aan de rand van de Waterleidingplas, ten noorden van het dorp Loenen aan de Vecht. In 2010 is de molen gerestaureerd en heeft hij een nieuw rieten dak gekregen.