Restauratie Strijkmolen K

Nieuwe vijzel bijna klaar

In de werkplaats van Molenmaker J.Th. Poland in Oterleek is de nieuwe vijzel voor Strijkmolen K bijna gereed. Hiermee kan de molen straks water uitmalen, een functie die hij in 1940 verloor.

De constructie is opvallend: normaalgesproken zijn de duigen van de vijzel in de as van de vijzel bevestigd terwijl ze hier op hun plaats worden gehouden door staal. Deze bevestigingstechniek bleek uit archiefonderzoek. Het is mooi dat dit soort kenmerkende details worden hersteld. Het ontwerpen en uitvoeren van het smeedwerk was niet eenvoudig, metaalbewerkingsbedrijf Blom uit Opmeer zorgde voor een nauwkeurige passing rondom de as.

Een vijzel van een strijkmolens is korter maar dikker dan bij de gemiddelde poldermolen. De opvoerhoogte is beperkt en hij ‘strijkt’ het water van de ene naar de andere boezem. Het Molenfonds draagt bijna 170.000 euro bij aan het maalvaardig herstellen van deze molen!

Over enkele weken zullen behalve de vijzel, ook de het nieuwe wiekenkruis worden aangebracht. Wanneer ook de waterlopen gerestaureerd zijn, is de molen in mei 2020 weer geheel maalvaardig!