Het Molenfonds is een initiatief van De Hollandsche Molen en de BankGiro Loterij. Nadien hebben ook andere partners zich aangesloten, zoals de Gravin van Bylandt Stichting.

Als dé vereniging voor het behoud van de wind- en watermolens in Nederland beheert De Hollandsche Molen het Molenfonds. Het Molenfonds is de financiële basis voor de bescherming van molens in Nederland. Het fonds draagt onder meer bij aan projecten op het gebied van restauratie, (groot) onderhoud en voorlichting. Er zijn drie mogelijkheden.

1. Subsidie aanvragen?

Molens kunnen geld aanvragen bij het Molenfonds voor groot onderhoud of, bij uitzondering, een restauratie. Deskundigen van De Hollandsche Molen beoordelen vervolgens de aanvraag en besluiten of een project in aanmerking komt voor een bijdrage. Uiteraard gelden er enkele voorwaarden. U kunt slechts eenmaal per jaar een subsidie-aanvraag indienen en er gelden maximale bedragen, die u kunt aanvragen.

2. Crowdfund-actie voor je project starten?

Bent u actief voor een lokale molen of bezit u er wellicht zelf een, dan kunt u een crowdfundproject aanmelden, zodat u zelf geld kunt werven voor uw project. Uiteraard gelden er voorwaarden. Per molen kan er slechts een project actief zijn en er moet vooraf een goed doordacht communicatieplan worden afgesproken.

3. Meedoen aan de Molenprijs?

De BankGiro Loterij Molenprijs van € 50.000 is een jaarlijkse publieksprijs en wordt toegekend aan de molen met een restauratieplan of een op verbetering gericht project  dat de meeste publiekstemmen heeft gewonnen. De Molenprijs biedt de kans om die lang gekoesterde droom voor je molen te verwezenlijken.

Waar komt het geld vandaan?

Het Molenfonds wordt op vele manieren gevuld. Partners zoals de BankGiro Loterij dragen jaarlijks bij. Ook andere fondsen doen een bijdrage, denk aan de Gravin van Bylandt Stichting. Bedrijven worden benaderd om ook mee te doen.

Daarnaast doet ook het publiek mee. U kunt het Molenfonds op twee manieren steunen.

  • Wilt u graag concreet zien waar uw geld terechtkomt? Geef dan rechtstreeks aan één van de molenprojecten.
  • Wilt u alle molens helpen? Doe dan een algemene bijdrage aan het fonds!