Geef aan De Ceres

Roet schrapen gestart

Vrijwilligers zijn in de Ceres-molen aan de slag gegaan om het roet van de verbrande balken af te schrapen. Molenaar Johan Ooijevaar hoopt dat de verbrande molen voor aankomende winter weer in het riet kan staan, en dat er een nooddak is geplaatst.

NH Nieuws/Maarten Edelenbosch
Foto: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

De vrijwilligers zijn nog twee maanden bezig met roetschrapen voordat de volgende stap gezet kan worden. “Dan komt de molenmaker”, vertelt Johan. “En die gaat restaureren en hier en daar een balk vervangen. Daarna komt het riet er op en wordt de steiger verwijderd.”

Als het lukt om voor de winter het riet weer op de molen te krijgen en een nooddak te plaatsen, kunnen ze in de winter binnen aan het werk. “Dan kunnen we onder andere nieuwe vloeren leggen en kunnen de stenen weer naar binnen. Dan hopen we geld te hebben om de kap en de wieken aan te pakken. En ook al de algehele staat van de molen.”

Ondertussen is de hoop op de molen ook zichtbaar. Tijdens het schrapen van de brandresten zijn ook de eerste tarwekorrels, van voor de brand, inmiddels ontkiemt tot plantjes.

Foto: M. Ero