Nieuwe zeilen voor de Oostmolen

Stichting doet beroep op inwoners voor onderhoud aan molen in Kloetinge

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 2009-Kloetingsemolen-1-300x164.jpeg

Het onderhouden van een molen kost handenvol geld. Daar weten ze bij de stichting die de Kloetingse Oostmolen in eigendom heeft alles van. In een poging wat meer financiële armslag te krijgen, start binnenkort een crowdfundingactie.

Nadat de stichting 10 jaar geleden nieuw leven werd ingeblazen, heeft het bestuur veel restauratiewerk aan de ronde stellingmolen laten verrichten. De kleine klussen worden veelal uitgevoerd door een enthousiast clubje vrijwilligers. ,,Maar die kunnen ook niet alles bijhouden’’, zegt secretaris Cees Pieters. Voor het grotere werk moeten toch echt professionals worden ingeschakeld.

Zo heeft Molenmakersbedrijf Herrewijnen recent de kap gerestaureerd. Dat daarbij de lange spruit moest worden vernieuwd, was een grote tegenvaller. De spruit verkeerde in zo’n slechte staat dat hij had kunnen doorzakken. In het herstel zijn de laatste centen van de stichting gaan zitten en dan deed de gemeente Goes met 20.000 euro ook nog een behoorlijke duit in het zakje.

Maar er moeten nog een paar noodzakelijk werkzaamheden worden uitgevoerd. Het gaat voornamelijk om schilderswerk. Dat lijkt een cosmetisch operatie, maar de stichting benadrukt dat het in eerste instantie een beschermende functie heeft. ,,De stalen wieken moeten hoognodig eens goed in de verf worden gezet’’, zegt Pieters. ,,Dat hebben we de afgelopen tien jaar niet kunnen doen, omdat altijd andere dingen voorrang kregen.’’

Het schilderwerk gaat de stichting 19.000 euro kosten en dan ligt er ook nog de wens om de versleten zeilen voor de wieken te vervangen. Daarvoor moet 4 mille worden afgetikt. Een flinke meevaller is dat de vereniging De Hollandse Molen samen met de Bankgiro Loterij en de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting een bijdrage van 10.000 euro verstrekt. Daarmee krijgt de stichting weer een klein beetje vet op de botten.

Een crowdfundingactie moet voor nog meer financiële armslag zorgen. De Hollandse Molen heeft toegezegd het bedrag dat wordt opgehaald te verdubbelen, met een maximum van drieduizend euro. De actie begint in januari. Het geld dat wordt ingezameld hoopt de stichting deels te kunnen gebruiken voor de nieuwe zeilen. De hoop is dat de vaste donateurs (de zogeheten vrienden van de molen) weer een gulle duit in het zakje doen, maar ook de andere inwoners zullen worden aangesproken. ,,De molen is belangrijk voor Kloetinge’’, vindt Pieters. ,,Samen met de kerk bepaalt hij het aangezicht van ons dorp.’’

De stichting praat binnenkort met de gemeente over de financiële moeilijkheden waar ze regelmatig tegenaan loopt.