Restauratie Korenmolen Zuidzande

Zuidzande heeft zijn ‘skyline’ weer terug

(Bron: PZC, 11 december 2019) De Zeeuwse vlag wappert weer hoog boven Zuidzande. Molenaar Jan Leen van Immerzeel oogt content. Zijn molen ziet er na een dag werk al weer uit als een echte molen.

Een paar dozijn mensen staat woensdag ’s ochtends in de modder naar boven te kijken. Een grote kraan tilt de opgeknapte kap weer op de molen. Collega-molenaars en molenmensen kwamen er op af. Als de kap echt goed past en er van boven geroepen wordt dat het gelukt is, klinkt er een applausje. Het is nog geen moment voor champagne of pannenbier voor molenaar Van Immerzeel. ,,Nee, hij is nog niet klaar. Er is nog genoeg werk.”

In ruim een half jaar werd er dankzij subsidies voor een half miljoen aan de molen verspijkerd. De naamloze beltmolen staat al sinds 1784 aan de rand van Zuidzande.  ,,Het meeste is wel gebeurd aan de buitenkant”, vertelt Van Immerzeel. Zo’n zevenduizend stenen zijn vervangen, het grootste deel van de molen is opnieuw gevoegd. Met mortel, niet met cement. Vloerbalken zijn vervangen. Die waren flink aangetast door houtworm, de bonte knaagkever en de houtmier. Van die laatste, de houtmier had ik nooit gehoord. Die had hele balken van binnen uitgehold.”

Nieuwe Neuten

De molenaar wijst naar de raampjes in de kap van de molen. ,,Een nieuwe achterkeuvelens, de dakbedekking is ook vervangen.” Hij somt verder op: ,,Als de wieken zijn gestoken wordt er opgehekt, De schoren komen terug tussen de staart, de korte en de lange spruit, worden geplaatst…” Een collega-molenaar onderbreekt Van Immerzeel: ,,Zijn de neuten ook vervangen?” ,,Nee, dat niet”, antwoordt hij. ,,Neuten”, verklaart hij, ,,dat zijn de glijblokken in de molen, die zijn van pokhout gemaakt.”

Door het werk slim te verdelen, kon de omvangrijke klus snel geklaard worden. De kap is meegenomen en door een gespecialiseerd molenbedrijf aangepakt. Het gaf de mannen van aannemer Leenhouts meer ruimte om de bouwkundige klussen te klaren. 

Voor de molenaar is de molen pas weer af als ie draait. Want hoewel het allemaal relatief snel gaat, zeven maanden niet draaien is toch wel lang, frustrerend lang. ,,Een molen moet draaien”, doceert Van Immerzeel. ,,Stilstand is achteruitgang. Een molen die draait, trekt geen houtworm aan. Die beestjes houden niet van de trillingen.” Maar bovenal wil de molenaar weer aan de slag.

Dopen

Op 13 juni staat er een feestje gepland voor de opgeknapte molen van Zuidzande. ,,Dat zou op zich een gelegenheid zijn om de molen een naam te geven en te dopen. Of we dat dan ook doen? De molenaar grijnst. ,,Misschien, misschien. Dat zien we dan wel.”

Foto: Facebook molen Zuidzande

Reacties